Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.6.17 / dotaz č. 82012
Dobry den,prosím jak odstoupit od smlouvy,když mě obelhal jeden šmejd z comfort energy a jeste mi vrazil zarovky,ikdyz jsem mu nekolikrat opakovala že žadne nechci,že je vsude mame a ze měnit dodavatele nechci a tvrdil,že jde zkontrolovat jen smlouvy,co mám delat a jak zaslat odstopení i s zarovkami?a mám to poslat i s dodejkou doporučeně,abych měla nějaký doklad a co vse tam mám prosím napsat CE-FO-OS-OB-ED/2015-01 EIC ještě nevím co mám napsat k tomu ean eic? děkuji moc za rychlou odpoved.



Dobrý den.

jde o běžný příklad podomního prodeje, kdy podomní prodejci sice uvádějí, že žárovky jsou poskytnuty zdarma, fakticky na ně ale podepisujete kupní smlouvu. Dodavatelé v případě odstoupení od smlouvy na dodávky energií požadují také odstoupení od kupní smlouvy (lhůta zpravidla do 30 dnů od podpisu smlouvy, jak uvádíte). Pokud lhůtu "propásnete" požadují posléze sankce.

Podle některých názorů je toto ale v rozporu se zákonem. Dodavatelé by proto neměli vyžadovat zvláštní odstoupení od smlouvy o koupi žárovek, pokud spotřebitel zruší v zákonné lhůtě smlouvu na dodávky energií s novým dodavatelem. Jinak řečeno, jestliže informujete nového dodavatele o svém rozhodnutí odstoupit od smlouvy, povede to k automatickému ukončení související kupní smlouvy. Dodavatelé sice popírají provázanost smlouvy o dodávkách energií a kupní smlouvy na žárovky, ale jedná se o smlouvy spolu související (směrnice o právech spotřebitelů je označuje jako smlouvy doplňkové).

To znamená, že pokud odstoupíte od smlouvy na dodávky energií podepsané u vás doma, jsou tím automaticky ukončeny veškeré související smlouvy bez jakýchkoli jiných nákladů. Není podstatné, zda je kupní smlouva na žárovky na jiné listině, uzavřená s jiným podnikatelem a třeba i s doložkou o nezávislosti na smlouvě o dodávkách energií, i tak zrušením změny dodavatele se bez dalšího zruší i práva a povinnosti z kupní smlouvy. Více najdete zde: https://www.dtest.cz/clanek-4631/zarovky-od-dodavatele-energie-darek-ktery-vas-muze-stat-tisice

Pokud od smlouvy na dodávky chcete odstupovat, lze využít ustanovení v energetickém zákoně. - Vzor odstoupení dle energetické zákona je zde: https://www.eru.cz/informacni-centrum/zmena-dodavatele/vzory-odstoupeni-od-smlouvy

Odstoupení doporučujeme poslat poštou, písemně, doporučeně a nejlépe ještě s dodejkou, abyste měla jistotu, že dodavatel zásilku převzal.
Co se týká vašeho dotazu k oznámení případu na policii, můžete tak učinit, stejně tak se můžete obrátit na Energetický regulační úřad nebo Českou obchodní inspekci. Zvlášť pokud je ve vaší obci zakázaný podomní prodej (zjistíte to na obecním/městském úřadě), můžete příště zavolat městskou policii, pokud by podomní prodejci u vás opět obcházeli domácnosti.

K vašemu dotazu, co vyplnit do odstoupení

- Krom jména a adresy také specifikaci odběrného místa, jak uvádíte EIC a EAN kódy - ty najdete na faktuře nebo smlouvě. EIC je kód odběrného místa na zemní plyn, EAN je uváděn v případě elektřiny.

S pozdravem

Jana Poncarová, Karel Murtinger
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk