Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.6.17 / dotaz č. 82080
Dobrý den.Z důvodu úspory el.energie a pevných paliv ,chtěl bych instalovat na dům solární teplovzdušné panely.Bydlíme v chalupě s kamenýmy zdmy.Tudíž musíme častěji topit.Tyto panely jsou vhodné i na vysoušení zdiva.Chci se zeptat,jestli
se na tuto investici také dají získat dotace?A v jaké výši? Děkuji za odpověd´.
Hezký den,

na teplovzdušné panely žádné dotace nejsou. Pokudvšak topíte tuhými palivy, doporučuje se nainstalovat akumulační nádrž a směšovací zařízení.

Pokud akumulační nádrž ještě nemáte zde jsou popsány hlavní výhody tohoto řešení :

1.zvýšení účinnosti kotle a zjednodušení obsluhy, protože kotel může být provozován na optimální výkon (případné přebytky tepla se akumulují do nádrže k pozdějímu využití) a směšovací zařízení nám umožní provádět regulaci teploty náběhové vody podle venkovní teploty a tím nebude docházet k přetápění místností.

2.možnost zatápět v kotli v přechodném období jednou za dva dny, jelikož potřebné teplo budeme odebírat z akumulační nádrže, kterou jsme předtím natopili

3. úspora paliva až o 35 %

4. snížení četnosti čištění kotle

5. zvýšení životnosti kotle a komína

6. zlepšení životního prostředí ( lepší spalování - méně kouře z komína)

Pořizovací náklady na kompletní dodávku a montáž jsou od 35 000 do 50 000,-Kč (podle velikosti nádrže a typu použitých komponentů)

Nevýhodou jsou prostorové nároky, velký objem vody a s tím související velikost expanzní nádoby a nutné pořizovací náklady.

Pokud budete chtít výše uvedené řešení zrealizovat, doporučuji Vám oslovit projektanta vytápění, který Vám vypracuje projekt a provede patřičné výpočty.



S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce

Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk