Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.6.17 / dotaz č. 82144
Rád bych nějak efektivně vyřešil tepelný komfort v rodinném domě, především přílišné teplo v podkroví v letních měsících. Dům je zateplený, topení plynem. V principu se mi nelíbí silový přístup, tedy instalovat klasickou klimatizaci, která sice interiér ochladí, ale jinak teplo jen produkuje - ohřev okolí + teplo uvolněné k výrobě el.energie, kterou klimatizace spotřebuje. Na koho se obrátit s vypracováním projektu, zda například postačí jen provést zateplení střechy, nebo bude výhodnější na střechu instalovat solární panely, které nejen odstíní světlo ale ještě vyrobí elektřinu, kterou je možno dále využít - ať už k pohonu případné klimatizace (invertor) apod. Existují nějaké levné automatické systémy, které efektivně řeší nadměrné teplo v interiéru jen díky řízenému větrání v nočních hodinách? Jaké dotace je možné využít, jaká data je třeba mít pro vypracování projektu? Děkuji
Hezký den,

přehřívání podkrovn ích místností je častým jevem, kdy projektant podcení umístění střešních oken (nevhodně na jih nebo na západ) a nezajistí jejich stínění. Proto je výhodnější u podkroví provádět vikýře, které mají možnost okna přesahem střechy přirozeně zastínit. Účinné zastínění střešních oken zajistí pouze předokenní žaluzie. Pravdou je, že fotovoltaické panely nebo termické kolektory mohou pomoci střechu od slunečního svitu částečně ochránit. Není to však dostatečné. Toto řešení lze však kombinovat spolu se stavebním řešením.

Doporučuji Vám kontaktovat stavebního projektanta, který posoudí možnosti pasivní ochrany proti slunečnímu svitu. To by mělo být prioritou. Pro optimální návrh se provádí tepelně technické výpočty, které řeší tepelnou stabilitu vytápěných místností v zimě i v létě a kde je patrné i přehřívání. Z výsledků lze určit, jak velký musí být chladící výkon, aby byla zajištěna tepelná stabilita a hygienicky přijatelná teplota v interiéru.

Pokud nebude možné vyřešit přehřívání interiéru vhodným stavebním řešením (lepší zateplení, zastínění) bude nutno interiér větrat a chladit. Chlazení interiéru můžete zajistit decentrálními klimatizačními jednotkami, případně chladící vodou (např.tepelné čerpadlo vzduch-voda) příváděnou do otopné soustavy. Dotace na tato opatření se však nevyplácí.

Dotace můžete získat v programu Nová zelená úsporám (NZÚ) na pořízení slunečního zařízení a to jak na termický solární systém, tak také na fotovoltaickou elektrárnu.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce

Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk