Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.6.17 / dotaz č. 82275
Dobrý den,obracím se na Vás s velikou prosbou.Potřebuji poradit,jedná se o společnost COMFORT ENERGY-sankce za vrácení žárovek 2000kč.Dne 15.2.2017 jsme podepsali smlouvu o dodávce elektřiny na r.2018 a plynu na r.2019 s podomním prodejcem u dveří.Dne 15.5.2017 jsme po 3měs. poslali poštou odstoupení od Smlouvy o dodávkách,od kupní smlouvy na žárovky a zároven jim byly zaslány darované a nepoužité žárovky.Dne 19.5.2017 nám přišlo od pana ředitele COMFORT ENERGY - okamžité zrušení smlouvy o dodávkách.Tímto jsme vzali věc za vyřízenou.Uplynulo pár dní a přišly nám žárovky zpět na dobírku asi za 134kč.Balíček jsme nepřevzali a byl poslán zpět.Do týdne nám začaly chodit výzvy k uhradě 2000kč za žárovky.Dočetla jsem se,že v případě výpovědi smlouvy tak vzniká povinnost spotřebitele žárovky vrátit,ovšem společnost není oprávněna požadovat žádnou uhradu nebo sankci a to v souladu s §11 a zákona č.458-2000sb.Jsme už bezradní,stále nám posílají upomínky.Moc Vás prosím o radu,jak to s nimi ukončit bez sankcí.Mnohokrát děkuji za brzkou odpověd,s pozdravem.
Dobrý den,

bohužel požadavky sankcí (smluvní pokuty) za žárovky po jejich vrácení zpět dodavateli nejsou na českém energetickém trhu výjimkou. Nepíšete, zda jste odstoupení od smlouvy na dodávky energií podávali podle občanského zákoníku (tam je lhůta běžně do 14 dnů od podpisu smlouvy, popř. do 30 dnů – u některých dodavatelů – záleží na jejich obchodních podmínkách). Dle energetického zákona můžete od smlouvy podepsané na dodávky energií odstoupit ještě 15. den po jejich zahájení.

Zrušení smlouvy – akceptace výpovědi – vám společnost zaslala, jak uvádíte, ale chtějí po vás zaplatit sankce. Je to z toho důvodu, že žárovky jsou sice prezentovány jako dárek, ale fakticky na ně podepisujete kupní smlouvu. Dodavatelé v případě odstoupení od smlouvy na dodávky požadují buď odstoupení také od kupní smlouvy (lhůta zpravidla do 14 či 30 dnů od podpisu smlouvy). Pokud lhůtu "propásnete" požadují sankce.

Podle některých názorů je ale v rozporu se zákonem vyžadovat zvláštní odstoupení od smlouvy o koupi žárovek, když spotřebitel ruší v zákonné lhůtě smlouvu s novým dodavatelem. Jestliže informujete nového dodavatele o svém rozhodnutí odstoupit od smlouvy, povede to k automatickému ukončení související kupní smlouvy. Dodavatelé sice popírají provázanost smlouvy o dodávkách energií a kupní smlouvy na žárovky, ale jedná se o smlouvy spolu související (směrnice o právech spotřebitelů je označuje jako smlouvy doplňkové).

To znamená, že pokud odstoupíte od smlouvy na dodávky energií podepsané u vás doma, jsou tím automaticky ukončeny veškeré související smlouvy bez jakýchkoli jiných nákladů. Není podstatné, zda je kupní smlouva na žárovky na jiné listině, uzavřená s jiným podnikatelem a třeba i s doložkou o nezávislosti na smlouvě o dodávkách energií, i tak zrušením změny dodavatele se bez dalšího zruší i práva a povinnosti z kupní smlouvy. Více najdete zde: https://www.dtest.cz/clanek-4631/zarovky-od-dodavatele-energie-darek-ktery-vas-muze-stat-tisice

Doporučujeme Vám proto trvat na tom, že sankci platit nebudete, pokud odstoupení od smlouvy na dodávky energií dodavatel akceptoval.

Obrátit se se svým případem můžete také na Energetický regulační úřad (www.eru.cz)

S pozdravem

Jana Poncarová a Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk