Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.6.17 / dotaz č. 82297
Dobrý den,

ve stavebních projektech se často setkávám s pojmem "Výplně otvorů jsou vyneseny do líce nosné zdi a rámy částečně překryty izolantem ETICS."
O jakou montáž oken se jedná? Jedná se o předsazenou montáž, nebo je okno usazeno s lícem zdi, tzn. že je s ním v rovině? Jelikož má být rám překryt pouze částečně izolací, předpokládám že jde o druhou variantu.

Děkuji
Vážený pane, děkuji za Váš dotaz.

Výukové materiály ČVUT a odborná literatura uvádí např.: "Častým požadavkem je umístění okna na vnějším líci nosné stěny. Zde je možné použít přídavné konstrukce osazovacího boxu z OSB desek ukotveného k nosné stěně. Jindy může být výhodné osadit okno na kovové úhelníky kotvené do zdiva z vnější strany okenního parapetu, spolu s kotvením do ostění pomocí vhodných ocelových kotevních pásků. Pomoci mohou také dřevěné hranoly kotvené do stěny při obvodu zdiva. Ke snížení negativního vlivu tepelného mostu v napojení okna na stěnu dále významně napomáhá překrytí (části) pevného rámu okna vrstvou tepelné izolace. To lze zpravidla snadno zajistit u nadpraží a ostění, v parapetech musíme většinou dodržet obvyklý způsob, aby bylo možné osadit parapetní plech. Možné způsoby osazení oken jsou na obrázku 5.4.4. (I. díl, str. 71)." (Nízkoenergetické domy - Principy a příklady I.-II. díl, Jan Tywoniak, Grada, 2006, 2008). Popsaný způsob osazení označujeme jako předsazenou montáž.

Způsob osazení se liší podle geometrického tvaru ostění a polohy otvorové výplně. Požadované umístění otvorové výplně by mělo být zobrazeno na výkresech nebo detailech stavební části projektové dokumentace.
V případě realizace předsazených otvorových výplní (např. při provedení kontaktního zateplovacího systému ETICS nebo provětrávaného fasádního pláště) je nezbytné rámy oken/dveří vynést pomocí systémového kování do vnější (přední) strany nosné stavební konstrukce, tedy do roviny tepelné izolace. Je nutné zajistit dostatečnou tepelnou izolaci ostění rámu – tepelný most je potlačen překrytím části rámu izolací. Rozsah překrytí rámu izolantem se může lišit podle zvolených výrobků a technického řešení (doporučené krytí rámu je obvykle min. 40mm izolantu, nebo, zejména u pasivních domů, může být rám okna s výjimkou parapetu celý zakrytý izolací).

Ve specifických případech (např. při rekonstrukcích, při použití zdicího materiálu s izolačními schopnostmi a podle povahy technického řešení) lze osadit výplně otvorů do nosné zdi také tak, že lícují s jejím vnějším obrysem (vyčnívají z obrysu jen minimálně) a jejich rámy jsou opět částečně překryty zateplovacím systémem ETICS. Výplně otvorů jsou osazeny v rovném ostění nosné zdi.

V obou popsaných případech by měl izolant kolem okenního rámu vytvářet jakousi obdobu zalomeného ostění.

Odkaz: https://books.google.cz/books?id=dYofP_L1h1sC&pg=PA85&lpg=PA85&dq=um%C3%ADst%C4%9Bn%C3%AD+okna+na+vn%C4%9Bj%C5%A1%C3%ADm+l%C3%ADci+nosn%C3%A9+st%C4%9Bny&source=bl&ots=njuYFI2ch-&sig=pQOyjfYt46W2PBDfXp2ucEyV6Vc&hl=cs&sa=X&ved=0ahUKEwjcu5eqtNvUAhXEWhoKHUjHCNQQ6AEIMjAC#v=onepage&q=um%C3%ADst%C4%9Bn%C3%AD%20okna%20na%20vn%C4%9Bj%C5%A1%C3%ADm%20l%C3%ADci%20nosn%C3%A9%20st%C4%9Bny&f=false

S přáním pěkného dne,
Miroslav Misař