Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.6.17 / dotaz č. 82336
Dobry den, rekonstruuji starsi rodinny dum a uvazuji o FV elektrarne instalovane na strese objektu (hlavni spotreba vytapeni - akumulacni nadoba, podlahove topeni) Uvazuji zhruba o 20kWp instalovaneho vykonu. Vzhledem k soucasne platne legislative jsem se chtel zeptat jestli by bylo pravne v poradku, kdybych elektrarnu rozdelil na dve casti, kazdou pod 10kWp, s tim ze jedna polovina by byla v ostrovnim rezimu zapojena na topna telesa v akumulacni nadrzi, vse galvanicky oddelene od site. Je mozna aby i v tomto pripade byla druha polovina (s instalovanym vykonem mensim nez 10kWp) pripojnena k siti v "standardnim rezimu", tedy s umoznenim pretoku, ale stale bez potreby licence ERU? Dekuji.
Vážený pane,
pokud FVE rozdělíte, je třeba dívat se na každou jako na samostatnou FVE.

V současnosti platí, že pro FVE do 10 kW, kterou provozujete pro vlastní potřebu paralelně se sítí, nemusíte mít licenci. Musíte se řídit Pravidly pro připojování zdrojů k distribuční soustavě, pro Prahu je nejdete zde:
https://www.predistribuce.cz/cs/potrebuji-zaridit/vyrobci/pripojeni-vyrobny-k-distribucni-soustave/

Teoreticky můžete do jednoho místa připojit více zdrojů do 10 kW a všechny provozovat bez licence. Otázka je, zda vám to povolí distributor.

Ostrovní FVE, bez ohledu na velikost, galvanicky oddělená od sítě, je pro úřady neviditelná. Stejně tak, jako není vyžadována licence pro alternátor v automobilu, neměl by nikdo vyžadovat ani licenci pro provoz ostrovní FVE. V praxi se to také obvykle nevyžaduje. Pokud horlivý úředník zjistí třeba z letecké fotografie, že máte na střeše domu dekoraci, která vypadá úplně jako fotovoltaické panely, neznamená to ještě, že tím nějak porušujete zákon. Zákon č. 458/2000 Sb. totiž říká, že podnikat v energetice lze pouze na základě licence (mimo případů, kde se licence nevyžaduje), a že podnikáním je výroba elektřiny. Vlastnictví fotovoltaických panelů tedy ještě nemusí znamenat výrobu elektřiny a podnikání.

Přeji úspěšnou rekonstrukci a provoz FVE!
K. Srdečný