Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.7.17 / dotaz č. 82666
Dobrý den, u mých starých rodičů byl podomní podejce od společnosti Comfort Energy a podepsal s nimi smlouvu na elektřinu a plyn. Součesně zanechal za podpis smlovy i LED žárovky. Poté co jsem to zjistil tak společně se stávajícím dodavetelm kteremu byla dana plan´moc na zrušení výpovědi a přechodu k Comfort Energy. Nicměné nyní po nás požaduje Comfort Energy 2000,- za nevrácení žárovek což bylo možné do 30 dnů od podpisu smlouvy. Další skutečnost je ta že v naší obci je zakázán podomní prodej vyhláškou. Co dělat?
Dobrý den,

bohužel popisujete klasický problém podomního prodeje. Požadování sankcí za žárovky není výjimkou. Z vaší zprávy vyplývá, že jste žárovky nevrátili? Pokud ne, doporučovali bychom Vám je co nejdříve dodavateli vrátit, protože na ně byla podepsána kupní smlouva. Dodavatelé v případě odstoupení od smlouvy na dodávky požadují také odstoupení od kupní smlouvy (lhůta zpravidla do 14 či 30 dnů od podpisu smlouvy). Pokud lhůtu "propásnete" požadují sankce.

Nicméně podle některých názorů je v rozporu se zákonem vyžadovat zvláštní odstoupení od smlouvy o koupi žárovek, když spotřebitel ruší v zákonné lhůtě smlouvu s novým dodavatelem. Jestliže informujete nového dodavatele o svém rozhodnutí odstoupit od smlouvy, povede to k automatickému ukončení související kupní smlouvy. Dodavatelé sice popírají provázanost smlouvy o dodávkách energií a kupní smlouvy na žárovky, ale jedná se o smlouvy spolu související (směrnice o právech spotřebitelů je označuje jako smlouvy doplňkové).

Jinak řečeno, pokud odstoupíte od smlouvy na dodávky energií podepsané u vás doma, jsou tím automaticky ukončeny veškeré související smlouvy bez jakýchkoli jiných nákladů. Není podstatné, zda je kupní smlouva na žárovky na jiné listině, uzavřená s jiným podnikatelem a třeba i s doložkou o nezávislosti na smlouvě o dodávkách energií, i tak zrušením změny dodavatele se bez dalšího zruší i práva a povinnosti z kupní smlouvy. Více najdete například zde: https://www.dtest.cz/clanek-4631/zarovky-od-dodavatele-energie-darek-ktery-vas-muze-stat-tisice

Doporučujeme Vám proto žárovky dodavateli vrátit a trvat na tom, že sankci platit nebudete, pokud odstoupení od smlouvy na dodávky energií dodavatel akceptoval.

Obrátit se můžete také na Energetický regulační úřad (www.eru.cz)

Pokud je ve Vaší obci zakázán podomní prodej, můžete se také obrátit na městskou policii a informovat také obecní/městský úřad.

S pozdravem

Jana Poncarová a Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk