Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.7.17 / dotaz č. 82736
Dobrý den,chtěl pomoct nebo spíše poradit ohlendě solaních panelů.
Mám chatu bez elektřiny a chtěl bych to vyřešit panelama(setem).
ale vůbec nevím jaký set bych potřeboval.
Děkuji
Hezký den,

pro chaty, nebo zahradní domky je jako nejčastější aplikace používán set se dvěma fotovoltaickými panely. Tak jak se vylepšují účinnosti FV panelů, tak se mění i jejich výkon. Dnes jsou již k dispozici i FV panely i o výkonu 320 Wp a tak dva panely jsou schopny při bezmračné jasné obloze vyrábět až 640 Wp elektřiny za hodinu. V ČR je průměrná intenzita slunečního svitu 950 až 1 340 kWh na m2 za rok. Počet slunečních hodin je 1 300 až 1 800 za rok.

Je třeba si však uvědomit, že přímá spotřeba elektřiny není vždy možná a tak pro efektivní využití vyrobené elektřiny pomocí FV panelů je potřebné vyrobenou elektřinu akumulovat do vody, nebo do baterií.

Zde je stručný popis FVE, jež je často používána pro svoji příznivou cenu i optimální výkon a účinnost, kterou byste mohl mít nainstalovánu na Vaší chatě:

Jedná se o ostrovní elektrárnu o max. výkonu 540Wp

Elektrárna vyrobí během slunečného bezmračného dne cca 2 kWh el. energie a je sestavena z následujících komponentů:

2x fotovoltaický panel každý o maximálním výkonu 270Wp +5% Plocha fotovoltaických panelů je celkem 3,4 m2
Konzoly, držáky a konstrukce pro uchycení FV panelů na střechu
1x regulátor MPPT 20A 150V
2x polotrakční baterie AGM 12V 100Ah
1x měnič 24V na 230V 1000W SINUS (až 2000W špičkově)
+kabely s konektory MC4 a další příslušenství

FV elektrárna s výše uvedenými komponenty je schopna utáhnout i malou úspornou chladničku, rychlovarnou konvici s výkonem do 1000 W, osvětlení, PC, televizi a další méně energeticky náročné domácí elektrospotřebiče.

Bude záležet na sklonu a orientací nezastíněné střechy (nejlépe na jih), kam by se FV panely osazovaly aby podaly co nejlepší výkon.

Důležitý je také půdorys objektu, aby bylo možno vybrat optimální místo, kam by se umístily baterie a přivedly k nim patřičné elektrické kabely.

Předpokládaná cena výše uvedené FVE včetně montáže je cca 50 tisíc korun. Její výši ovlivní způsob upevnění FV panelů na střeše a také vzdálenosti umístění baterií, měniče i MPPT regulátoru vzájemně od sebe i od FV panelů.

Doporučuji nejprve si stanovit, co od FV systému očekáváte a jaký komfort využití elektřiny si představujete. To ovlivní Vaše rozhodování, jaký výkon FVE bude potřebné instalovat a jakou kapacitu mají mít akumulátory. Vaším limitem je plocha nezastíněné střechy a mohou jím být i finance, které jste ochoten a můžete do FV systému investovat. Na druhé straně však zhodnotíte svoji nemovitost.

Při návrhu by Vám však měl pomáhat odborník (projektant elektro, zkušený energetický poradce nebo realizační firma zabývající se montáží FVE.


S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm
Téma:  Osvětlení
tisk