Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.7.17 / dotaz č. 82814
Dobrý den, prosím o radu ohledně zateplení podlahy neobytné půdy. Jedná se o rekonstruovaný dům, stáří asi 50 let. Je zateplený zvenku polystyrenem, nová střecha - keramické tašky s parozábranou. Podlaha na půdě je zespodu zateplená vatou 8 cm + sádrokarton bez parozábrany (prý nemusí být, když se jedná o dřevěný strop - rabicový). K tomuto zateplení se přistoupilo kvůli šikminám v obytných pokojích v 1. patře, které šlo zateplit jen částečně svrchu (malý prostor mezi střechou a stropem). Nyní chceme ještě zateplit podlahu půdy vatou, nejlépe ve dvou vrstvách napříč (na stávající betonový potěr). Je vhodné použít parozábranu a je tento postup správný?
Dobrý den,
na tento dotaz nemohu zcela objektivně či propočtově odpovědět. Vzhledem k tomu, že mi nejsou známy parametry součinitele prostupu tepla výrobců užitých materiálů na budově, nemohu určit difúzní tok a kondenzace vodní páry v konstrukci stěny či střechy.

Vámi navržený postup bych také zvolil, nevidím žádný důvod proč oddělovat parozábranou celý strop. Pokud je přítomna koupelna pod půdním prostorem, pak vnitřní strana konstrukcí místnosti koupelny musí obsahovat parozábranu a impregnovaný sádrokarton proti vlhkosti. Zateplení podlahy půdy vatou je taktéž možno bez propočtů. Ovšem pokládku parozábran je třeba konzultovat s projektantem, který Vám zpracovává projekt na revitalizaci. Při nesprávně určeném difuzním toku a kondenzace vodní páry v konstrukci nebo nesprávném postupu pokládky může nastat plesnivění zdí i polystyrenu zvnějšku, rosení oken, degradace materiálů dřevěných i betonových apod.

Pokud postupujete svépomocí bez projektanta, který by patřičné propočty zhotovil v souladu s projektem, pak tento postup není zcela správný. Prosím konzultujte s výrobcem parozábrany, kterou hodláte užít, nejlépe návštěvou jejich technika na vašem domě.

Obecně lze říci, že u starších objektů, pokud je to jenom trochu možné, je dobré zateplovat vnější plášť objektu a vyhnout se nutnosti použití parozábran uvnitř konstrukcí.

Děkuji za Váš dotaz
Odpovídá:  Filip Mikulenka* - EKIS Frenštát pod Radhoštěm tisk