Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.7.17 / dotaz č. 82870
Dobrý den,

chystáme se stavět bungalov, kolem 120 m2 (hrubý náčrt posílám v příloze). Jsme zatím úplně na začátku, plánujeme umístění domu, dispozici pokojů apod., k tomu samozřejmě zvažujeme možnosti vytápění.

Chci se zeptat, jaký je v současnosti nejvýhodnější systém vytápění?

Děkuji
Dobrý den,

nejvýhodnější vytápění si můžete propočítat např. zde: http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-tzb-info
Z hlediska dlouhodobého vývoje cen energií pro vytápění se jeví jako nejlevnější vytápění dřevem a dále elektřinou. Závisí na dispozici domu a jeho okolí a prostředcích provozovatelů.

Pro stanovení nejvýhodnějšího druhu vytápění je třeba zvážit dispozici domu, komfort, pořizovací a servisní cenu, užití a možnosti vytápění. Dispozice (zda máte dostatek místa pro technickou místnost či kout pro kotel, dispozici pro tepelné čerpadlo). Dále zda se chcete starat o provoz vytápění nebo zvolit automatický provoz. Pokud máte možnost nakupovat topné dříví, pak můžete zvolit kotel na tuhá paliva, pro mnohé se však tato alternativa jeví jako nekomfortní z důvodu zátopu a přítomné nečistoty, však cena je příznivá. Příjemnou alternativou je také krb s vložkou. Pokud máte možnost dotažení plynu, bude pro Vás vytápění komfortní i vzhledem k vývoji ceny plynu. Kotel na elektřinu a náklady na vytápění budou i tak nízké. Zvažte také možnost přípravy teplé vody.

Prosím, nežli se rozhodnete, zastavte se u nás v EKIS ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde Vám rádi poskytneme detailní konzultaci.