Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.7.17 / dotaz č. 83230
poptavam reseni a realizaci pro drevostavbu na celodennim slunecnim svitu, celorocne uzivanou a uvazuji o teplovzdusnem solarnim vytapeni, plocha je cca 60m2, vyska stropu cca 190, venkovni izolace polystyren 5cm, drevena eurookna, prosim o doporuceni jaky typ a zpusob by byl nejvhodnejsi, vc. eventualni moznosti ohrevu uzit. vody /sprcha,umyvadlo/, nyni mam elektrokotel kombinovany se zasobnikem 120l
/naklady na otop a vodu cca 60 tis./rok/
dekuji za odpoved
Hezký den,

pokud požadujete do domu nainstalovat teplovzdušné solární vytápění, je potřebné nejprve zjistit na místě stavby, zda je vhodná orintace místností na světové strany a také jestli je na objektu dostatek místa pro umístění panelů. Podle Vámi uváděných údajů by bylo možné uvažovat o teplovzdušné jednotce , která má tři funkce v jednom panelu: Ventilace - pokaždé když zasvítí slunce proudí čerstvý venkovní vzduch do místností. Odvlhčování - vzduch vytlačuje vhkost z prostoru. Temperování - vzduch je ohřívaný až na 40 °C oproti venkovní teplotě.

Pro ohřev užitkové vody se teplovzdušné solární vytápění nehodí. Lepší způsob nabízí solární termické kolektory nebo fotovoltaické panely. Na tato zařízení lze získat i dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám (NZÚ). I zde doporučuji posouzení na místě předpokládané instalace.



S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk