Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.7.17 / dotaz č. 83563
Dobrý den, jsme čtyřčlenná rodina bydlící v paneláku. Sháníme si domeček, rádi bychom bydlení i se zahrádkou. Nabídky realitních kanceláří jsou různé, už jsem jich prostudoval řadu. Stále mi ale vrtá hlavou, jak moc dělá rozdíl, když někdo nabízí ke koupi rodinný domek, který má energetickou náročnost G a oproti tomu například dům z kategorie A nebo B? Můžete nám prosím vyčíslit, kolik zaplatíme ročně za vytápění více, když budeme mít ten horší dům? Je to pro nás rozhodnutí a investice na celý život, tak o tom takto spekulujeme. Velmi děkujeme předem.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Zatřídění kategorie domu podle „Průkazu energetické náročnosti budovy“ (PENB) dle vyhlášky o energetické náročnosti staveb představuje informaci o několika věcech. Především je to stav energetické účinnosti obálky budovy, jinými slovy poznáme, zda je dům dobře zaizolovaný nebo ne. Dále se v zatřídění promítá účinnost energetických systémů budovy. Důležité je uvědomit si i to, že celý výpočet a hodnocení „Průkazu energetické náročnosti budovy“ předpokládá obvyklé užívání domu. Je jasné, že pokud se dům bude využívat, třeba jen částečně, tak údaje o potřebách energie nebudou relevantní se skutečností, kterou můžeme očekávat.
Potřeba energií vypočtená v „Průkazu energetické náročnosti budovy“ se skládá z potřeby tepla na vytápění objektu (ta tvoří onu podstatnou část, může být různá a tvořit i méně než 50% celkové potřeby (u pasivních domů), ale i 90% u domů se špatnou izolací obvodových konstrukcí. Dále je zde započítaná energie na ohřev teplé vody (podle počtu osob), energie na osvětlení, chlazení, provoz technických systémů a další. Ze součtu všech těchto potřeb energií pak vyjde A, B, C atd. Současné novostavby od doby účinnosti vyhlášky o energetické náročnosti staveb (tuším 2009) nesmí být horší než C. Domy navrhované před touto vyhlášku, přesto že se jedná o „mladé“ stavby, mohou být teoreticky o dost horší. Současný posun legislativy vede k tomu, aby od roku 2020 byly i rodinné domy navrhovány s „téměř nulovou spotřebou energie“ a za tím se skrývá de facto to, že budou převážně v kategorii A, někdy postačí B a to zase v závislosti na energetických systémech a na konkrétním výpočtu průkazu.
Prakticky - pokud je uvedena klasifikace G, dům bude mít opravdu hodně špatnou obálku, jedná se třeba o domy stavěné mezi válkami, starší vesnická stavení apod. Často i domy z 60. let a podobně. Lze očekávat, že Vás asi bude čekat výměna oken a komplexní zateplení. Po pravdě, tyto stavby bývají celkově ve špatném technickém stavu a vykazují i řadu hygienických závad (plísně), které s nedostatečnou tepelnou izolací souvisejí.
Pokud jde o náklady vytápění – ty se budou lišit i podle topného média. Hnědé uhlí Vás vyjde o polovinu levněji než plyn. Vytápět dům kategorie E elektricky Vás určitě odradí, bude se jednat o desítky tisíc Kč.
Příklad - novostavba nebo dům po celkovém zateplení kategorie B s tepelnou ztrátou do 5 kW vytápěný zemním plynem a kondenzačním kotlem bude mít náklady na vytápění třeba kolem někde kolem 10 až 15 tis. Kč / rok. Stejně velký starý nezateplený v G s tepelnou ztrátou 20 kW bude cca 4x náročnější. Je to spíše pro hrubou představu.
Pokud budete mít zájem pomoci s rámcovým hodnocením konkrétních staveb, budete vědět základní informace o stavebních materiálech, době stavby a nějaké foto, rádi Vám vysvětlíme podrobněji a konkrétněji na osobní poradě, která je bezplatná. Stačí telefonicky se objednat (www.eccb.cz).
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk