Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.7.17 / dotaz č. 83625
Dobrý večer.Využívám Vaší nabídku a prosím Vás o radu.Chtěl bych si nechat zateplit stávající dřevěnou venkovní stěnu(z venku a na jižní straně).Stávající stěna je palubková dvojitá stěna bez zateplení.Prosím o technický popis...na stěnu z venku,bych chtěl použít minerální vatu-desky o síle 60mm (z důvodu"teploty"jižní strany) a znovu stěnu uzavřít palubkami.Nevím jak a kam dát .....folii.Hned na stávající stěnu nebo nakonec na minerální vatu..atd.Moc Vám děkuji za odpověď.S pozdravem
Dobrý den,

Děkujeme za dotaz.

Správná skladba stěny by mohla být například následující:
- stávající stěna
- Parozábrana - zabraňuje vstupu vodní páry do konstrukce
- zateplení minerální vatou - tepelně izoluje
- Difúzní fólie pro odvětrávané fasády - ochraňuje tepelnou izolaci, umožňuje prostup vodních par.
- Provětrávaná mezera - odvětrává vlhkost - zabraňuje kondenzaci na zadní straně dřevěného obložení.
- Dřevěné obložení


60mm nebude pravděpodobně dostatečné pro stěnu vnější z vytápěného do venkovního prostředí. ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov - Část 2: Požadavky

Celou skladbu by byl dobré posoudit výpočtem dle ČSN 73 0540
Na základě prostředí za konstrukcí a venkovních podmínek pak z výpočtu vyjde případná nutnost parozábrany. Dimense síly izolace a také bilance vodních par v konstrukci.
V každém případě pokud chcete instalovat parotěsnou fólii tak co nejblíže interiéru.

Parotěsná fólie nebo také parozábrana je speciální fólie s ochrannou funkcí v objektech. Jejím úkolem je zabezpečit těsnost vnitřního pláště proti vodním parám. Odděluje vnitřní prostory objektu od ostatních konstrukcí. Parofólie musí být vzduchotěsná a její části musí být spojeny neprodyšně. K tomu se používají speciální pásky a lepidla.

Porovnání s difuzní fólií
Zatímco je parozábrana vždy umístěna pod tepelnou izolací a zabraňuje proniknutí teplého vzduchu z interiéru do ochlazované části izolace, difúzní fólie umožní prostup vlhkosti z interiéru do provětrávané mezery a zabraňuje zatečení vody do tepelné izolace při hnaném dešti, ochraňuje vůči větru apod.

Odpovídá:  Ing.arch. Petr Kvasnička* - EKIS Plzeň ArchEnergy tisk