Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.7.17 / dotaz č. 83859
Jedná se mi o historický objekt s ozdobnou fasádou, zděný z plných cihel, prosím o doporučení systému či výrobce na zateplení.
Děkuji
Dobrý den, jako první uvedu český cenově dostupný výrobek společnosti Xella CZ, s. r., která vyvinula vlastní systém založený na kapilárně aktivním mikroporézním tepelně-izolačním materiálu Ytong Multipor. Cílem bylo nabídnout tento zateplovací systém za co možná nejpříznivější cenu, vzhledem k tomu, že podobné výrobky od konkurence jsou stále relativně hodně nákladné a pro spoustu možných zákazníků finančně nedostupné.
Výrobce jej popisuje jako masivní minerální, monolitický, tepelně-izolační materiál z kalciumsilikáthydrátu, vápence, písku, cementu, vody a přísady na tvorbu pórů. Je to homogenní a izotropní materiál, který je schopen celým svým průřezem transportovat vlhkost, vodní páru i vodu. Tato vlastnost je pro tento, stejně tak jako pro další difúzně otevřené izolanty pro vnitřní zateplení, zcela zásadní. Technické zprávy tvůrců tohoto systému navíc uvádí, že vysoká zásaditost (vysoké Ph) vodní kapky v kontaktu s materiálem Ytong Multipor brání vzniku černých plísní, se kterými byl v minulosti u vnitřních zateplovacích systémů velký problém. Celý zateplovací systém je dodáván jako systémový komplet.
Další používané řešení je Steicotherm Internal - dřevovláknitá izolace od německého výrobce, společnosti STEICO AG, který patří k jednomu z největších výrobců ekologických izolací v Evropě. Jedná se o relativně nový produkt a s tím je bohužel spojeno jen minimum podkladů a poznatků.
Další společnost, která nabízí zateplení z interiéru je společnost Remmers Baustofftechnik GmbH. Jedná se využití tvrzené polyuretanové pěny s kapilárně vodivou směsí a po zkouškách různých kombinací společného provedení se jako nejvhodnější jevila varianta, kdy se deska z polyuretanové pěny kolmo ke svému povrchu proděruje a vzniklé otvory jsou minerální směsí vyplněny. Výsledkem jsou desky o rozměru 1200 x 600 mm, s perforací v rastru 40 x 40 mm v tloušťkách 30, 50 a 80 mm.
Samozřejmě škála je různorodá a je potřeba věnovat pozornost hlavně detailům tzn. jaké máte stropní konstrukce apod. a konzultovat tato problematická místa s dodavatelem.
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Petra Bednářová* - EKIS České Budějovice OP ČSSI tisk