Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.8.17 / dotaz č. 83942
Dobrý den!
Chtěl bych se zeptat na definici "energeticky vztažné plochy".
V podkroví plánuji nevytápěnou místnost bez oken, přes celou šířku budovy, tj. bude s vytápěnou místností sousedit jednou stranou. Musí se tato místnost započítávat do energeticky vztažné plochy? Jinak bych to neřešil, ale pokud ji započítám, již překročím limit 350 m2 u NZÚ B.1.
Našel jsem na Internetu různé výklady a bohužel často si odporující.
Děkuji.
Dobrý den,
dotační titul Nová zelená úsporám definuje energeticky vztažnou plochu v dokumentu "Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory z podprogramu Nová zelená úsporám RODINNÉ DOMY" v kapitole 11 - Základní definice užívaných pojmů a zkratek. Definice je shodná s definicí uvedenou v Zákoně č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií. Přesně je zde uvedeno: "Celkovou energeticky vztažnou plochou vnější půdorysná plocha všech prostorů s upravovaným vnitřním prostředím v celé budově, vymezená vnějšími povrchy konstrukcí obálky budovy."
Pokud prostor skutečně není vytápěný ani větraný, neměla by se plocha této půdy do energeticky vztažné plochy započítávat. Dále jsou dvě možnosti jak prostor zahrnout do energetického posudku.
1) Pokud je rovina obálky budovy (zateplení) vedena mezi dvěma pokoji podkroví a v podlaze nevytápěného prostoru, předmětný prostor by se pravděpodobně uvažoval jako vnější prostředí.
2) Pokud je rovina obálky budovy vedena kolem nevytápěného prostoru (na rozhraní nevytápěný prostor - exteriér), předmětný prostor by se uvažoval jako nevytápěná zóna.
Doporučuji však věc předjednat na krajském pracovišti SFŽP, kam se bude žádost podávat https://www.sfzp.cz/sekce/539/krajska-pracoviste/ .
Obecně ale při vytváření nevytápěných prostor v pasivních rodinných domech vzniká řada komplikací - dochází ke zvýšení měrné potřeby tepla na vytápění (což je jedna z podmínek programu) a dále ke komplikacím se vzduchotěsností objektu (podmínka programu n50<0,6 h-1). Nutností je spojení vzduchotěsnicí vrstvy dělící stěny a stropu, dělicí stěny a střechy vytápěného prostoru a osazení vzduchotěsných interiérových dveří. Z vlastní zkušenosti vím, že řešení těchto detailů je nutné řešit velmi důsledně již od projekční fáze s přihlédnutím na realizovatelnost detailů.