Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.8.17 / dotaz č. 83978
Kritéria zákona č. 103/2015 Sb. jsme naplnili lednem 2017 - překročili jsme počet zaměstnanců 250 a máme tak povinnost mít energetický audit. Otázka je d o k d y od tohoto okamžiku; každý nám potvrdí, že povinnost platí od prosince 2015, ale v té době jsme neměli 250 zaměstnanců..
Vážený pane,

děkuji za Váš dotaz.

Domnívám se, že povinnost zpracovat energetický audit u Vás nastala až v okamžiku, kdy se Vaše společnost stala "Velkým" podnikatelem. Zákon 406/2000 Sb. neuvádí žádné termíny, do kdy je nutno audit zpracovat, od doby kdy pro Vás povinnost vznikla. Termín do kdy má být energetický audit zpracován, je tedy dle mého názoru dán okamžikem, kdy pro Vás povinnost vznikla. Jedná se však pouze o názor naší poradny, nikoliv o výklad zákona, ke kterému je oprávněn pouze soud.

Zákon 406/2000 Sb. §9 odstavec 2 specifikuje povinnost, že podnikatel, který není malým nebo středním podnikatelem, je povinen zpracovat pro jím užívané nebo vlastněné energetické hospodářství energetický audit a dále jej pravidelně zpracovávat nejméně jednou za 4 roky. Povinnost zpracovat audit nemá ten podnikatel, který má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém hospodaření s energií podle české harmonizované normy upravující systém managementu hospodaření s energií nebo má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém environmentálního řízení podle české harmonizované normy upravující systémy environmentálního managementu, který zahrnuje energetický audit. Přičemž malým a středním podnikatelem podnikatel, pokud:
a) zaměstnává méně než 250 zaměstnanců, a
b) jeho aktiva/majetek nepřesahují korunový ekvivalent částky 43 mil. EUR nebo má obrat/příjmy nepřesahující korunový ekvivalent 50 mil. EUR.
Pokud tedy překračujete výše uvedené limity od ledna 2017, platí pro Vás povinnost od tohoto data, samozřejmě pokud u Vás nevznikla povinnost zpracovat energetický audit z jiného důvodu dříve (například z důvodu překročením spotřeby energie za rok 35000 GJ).

S pozdravem
Miloš Müller


Odpovídá:  Ing., Ph.D. Miloš Müller* - EKIS Liberec Energoprofi tisk