Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.8.17 / dotaz č. 84075
Dobrý den,

V rámci výstavby pasivního domu je jako vzduchová zábrana u střešní konstrukce plánována osb deska, která bude ve spojích překrytá páskou. Prosím jaká šířka desky je minimální? Je v tomto rozdíl v druhu osb desky? Rovna hrana, přebroušená, atd? Jaké jiné desky je možné použít, aby splňovaly vzduchovou izolaci?

Dekuji za odpověď.
Dobrý den,

Děkuji za Váš dotaz. U dotazu na minimální tloušťku OSB desky jako vrstvy plnící pouze roli vzduchotěsné vrstvy lze říci, že tuto funkci splní desky už od nízké tloušťky např. 10mm. Pokud však tato vrstva v konstrukci plní také roli tzv. parobrzdy či statickou funkci, měla by její tloušťka být stanovena s ohledem na požadavky difuzní (ne)propustnosti materiálu nebo jeho pevnost či tuhost, kde její tloušťka bude mít rozhodující vliv a toto hledisko by samozřejmě mělo být rozhodující. Zde by Vám měl tedy správnou dimenzi desek stanovit Váš projektant.

Každý výrobce potom bude deklarovat rozdílné vlastnosti pro svůj výrobek. Tedy i volba druhu OSB desky bude mít vliv, nicméně rozdíly nebudou nikterak zásadní. Každá OSB deska by měla mít svůj technický list, kde by měly být deklarovány její vlastnosti, včetně její vzduchové propustnosti (či průvzdušnosti), u které se udává, že by měla být menší než 0,1 m3/m2.h při tlakovém rozdílu 50 Pa – více např. zde: https://www.izolace-info.cz/technicke-informace/zateplovani-obecne-informace/?nid=10355-poloha-hvv-v-konstrukci-serial-3-dil.html#.WZGtA1FpzMA. Na uvedeném odkazu je možné nalézt také běžné hodnoty vzduchové propustnosti pro jiné materiály jako např. dřevotřískové nebo dřevovláknité desky. Nicméně lépe bude hledat vlastnost každého výrobku v jeho technickém listu.

Správný výběr přeje,
Petr Šrutka
Odpovídá:  Ing. Petr Šrutka* - EKIS Praha, Seven tisk