Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.8.17 / dotaz č. 84140
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jak by se projevil tepelný odpor:rozdíl 1,29m2K/W. Nemůžeme sehnat cihly 38,ale 36,5 jsou dostupné,ale nevíme, jestli je vhodné je nahradit a čím pak doplnit zeď (zda polystyrenem nebo tepelně izolační maltou).
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
Keramické cihelné bloky v rozměrové řadě 380 mm jsou běžně ve výrobním programu cihelen Wienerberger tak Heluz, proto mě udivuje, že se nedají sehnat. Z dotazu není jasné, jaký konkrétní druh cihel je navržen v projektu (v rozměrových řadách je více druhů cihel, které se liší fyzikálními vlastnostmi).
Pokud je chcete nahradit cihelnými bloky rozměrové řady 365 mm, které jako jednovrstvá stěna nesplňují požadovanou normovou hodnotu součinitel prostupu tepla, je nutné stěnu doplnit nejlépe vnějším kontaktním zateplovacím systémem. Pokud rozdíl tepelného odporu mezi navrženou stěnou 38 cm a stěnou 36,5 cm je, jak uvádíte 1,29 m2K/W, je nutné pro dosažení původního tepelného odporu toto zdivo doplnit KZS s použitím izolantu EPS 70F (běžný fasádní bílý polystyrén) v min. tl. 50 mm. Doplnění deficitu v tepelném odporu tepelněizolační omítkou je nereálné, tloušťka by vycházela přes 11 cm.
Doporučuji ale projednat záměnu vnějšího zdiva s projektantem i s ohledem na pevnost v tlaku a vzduchovou neprůzvučnost konstrukce stěny.
František Švadleňák
Odpovídá:  Ing. František Švadleňák - EKIS Uherský Brod Ing. Konečný tisk