Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.8.17 / dotaz č. 84219
Dobrý den, jen bych si chtěla ověřit, zda je nutné zpracovat energetický průkaz na novostavbu jurty? Předem děkuji za Vaši odpověď
Dobrý den,
děkujeme za opravdu zajímavý dotaz.

Stavební zákon 183/2006 Sb. ve znění pozdějších předpisů nahlíží na jurtu jako na běžnou stavbu (§ 2, odstavec 3: „Stavbou se rozumí veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií, bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, použité stavební výrobky, materiály a konstrukce, na účel využití a dobu trvání“.

Předpokládám, že jurta bude obytnou stavbou. V takovém případě bude nutné získat povolení k umístnění stavby a její realizaci. Předpokládejme velikost stavby do 150 m2. Z toho vyplývá, že stavbu lze umístit v režimu územního souhlasu (§96, odstavec 2, b) a ohlášení stavby (§104, odstavecc 1, a).

Náležitosti žádosti o ohlášení stavby pak uvádí vyhláška 499/2006 Sb. ve znění vyhlášky 62/2013 Sb. příloha 5.
V návaznosti na Váš dotaz bych pak upozornil na část E, dokladová část, především E5 - Průkaz energetické náročnosti budovy podle zákona o hospodaření energií.

Zjednodušeně řečeno, k žádosti je nutné dodat také průkaz energetické náročnosti.

Nicméně Zákon o hospodaření s energií č. 406/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů pak uvádí, že u budov s celkovou energeticky vztažnou plochou do 50 m2 není třeba průkaz zpracovávat (§7a, odstavec 5). Jen pro vysvětlení, celková energeticky vztažná plocha je plocha prostoru (podlaží) uvažována z vnějších rozměrů.

Pokud by byl tento parametr přesažen, průkaz energetické náročnosti je třeba zpracovat.

Dále se průkaz nemusí zpracovávat u staveb pro rodinou rekreaci, které jsou užívány jen část roku a jejichž odhadovaná spotřeba energie je nižší než 25 % spotřeby energie, k níž by došlo při celoročním užívání.

Je pak otázkou, k jakému účelu má stavba sloužit a jak bude velká. Problematiku doporučuji konzultovat také s příslušným stavebním úřadem.

V případě jakéhokoli dotazu nás neváhejte kontaktovat, můžeme problematiku společně probrat detailněji na osobní konzultaci v Brně.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Hrdlička* - EKIS Brno NSC tisk