Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.8.17 / dotaz č. 84228
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na možnost ohřevu kombinovaného bojleru (200 l, 2.2 kW)pomocí fotovoltaických panelů a zda je možné na toto zařízení využít i dotaci.
Děkuji za odpověď,
Přeji dobrý den,

děkuji za Váš dotaz.

Příprava teplé užitkové vody (TUV) z fotovoltaických panelů (FP) v kombinovaném zásobníku TUV je samozřejmě technicky možná. Pokud nevlastníte již upravený zásobník TUV, který je již připraven na napájení nejen z běžné elektrické sítě (AC), ale i z FP panelů (DC), budete muset uvažovat na výměně stávajícího zásobníku. Na trhu je v současné době několik výrobců, kteří zásobník TUV umožňující připojení na FP nabízejí. Tyto zásobníky TUV se liší elektrickým příkonem, možností kombinace ohřevu přes tepelný výměník apod. Příkon rovněž určuje, kolik fotovoltaických panelů a jaké typy budete potřebovat. Zásobníky TUV nabízejí rovněž možnost připojení na stávající elektrickou síť, přičemž oddělení obou sítí (ostrovní zapojení) Vám zaručuje již výrobce.

V rámci programu Zelená úsporám můžete v současné době získat finanční podporu na tento způsob ohřevu TUV ve výši 35000 Kč. Jedná se o podoblast podpory C.3.3, kde však systém musí splňovat určité požadavky. Jedná se například o minimální pokrytí potřeby tepla na přípravu teplé vody, minimální měrný objem akumulačního zásobníku tepla vztažený k instalovanému výkonu solárního systému, minimální účinnost a další. Podrobnější informace najdete zde
http://www.novazelenausporam.cz/file/867/nzu_zavazne-pokyny-pro-zadatele-rd-3-vyzva_06-2017.pdf

S pozdravem
Miloš Müller
Karel Fraňa
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Miloš Müller* - EKIS Liberec Energoprofi tisk