Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.8.17 / dotaz č. 84281
Dobrý den,

potřeboval bych poradit, zda a pokud ano tak v jakém rozsahu, provést úpravu vytápění v našem RD.

Informace o RD:
Rok výstavby - 1913
Zastavěná plocha - 140m
Podsklepeno cca 1/2 + přízemí + nadzemní podlaží
Střecha - sedlová / mansardová
Obvodové zdivo - pálená cihla 45 cm
Vytápění - ústřední topení - kotel na plyn + kotel na pevná paliva, využíváno i pro ohřev teplé vody - samotížný systém
Kotel na plyn - GEPIPARI VALLALAT KÖRÖS 25F, Rok výroby 1989, Výkon 29kW
2001 - Oprava střechy
2002 - Výměna části rozvodů pro vytápění, doplněn termostat, čerpadlo a tlaková exapnzní nádrž, půdní vestavba 1 místnost + koupelna (střešní okno velux, minerální vlna 20 cm)
2006 - Doplnění rozvodů pro nový radiátor - půdní vestavba 1 místnost (3x střešní okno velux, minerální vlna 25 cm), ohřev TUV v přízemí změněn na el. bojler
2010 - Výměna oken - dřevěná EURO IV78 - trojsklo, výměna vstupních dveří - dřevěná EURO IV68, zateplení stropu CLIMATIZER PLUS, zateplení obvodového zdiva - polystyren 160 mm
Podlahová vytápěná plocha 113 + 107 m2
Roční spotřeba plynu v letech 2013 - 2017 je mezi 17 - 20,5 MWh (Jen vytápění, ohřev TUV je 2x el. bojler)

Vytápění objektu je téměř 100% na plyn.
Původní starý kotel na pevná paliva zatím ponechán jako záloha pro případ výpadku dodávky plynu / poruchy plynového kotle. Kotel na pevná paliva bývá využit cca 5 - 10 dní v roce.
Kotel na plyn je poměrně starý, pravděpodbně je po provedeném zateplení předimenzovaný, ale slouží (zatím) bez v vážných poruch.

Mám otázku. Je lepší ponechat plynový kotel "dokud slouží"? Nebo by bylo lepší jej vyměnit s tím, že nový bude mít výrazně nižší provozní náklady? Pokud by se kotel měnil, je lepší při té příležitosti vyměnit i část původních rozvodů, které byly dimenzovany na samotížný oběh? V domě ještě zůstalo 6 původních radiátorů, které by teoreticky ještě nějaký rok mohly sloužit.

Předem děkuji za radu.
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj uvádím následující:
Po přečtení a zvážení Vašich informací, které se týkají provedených úprav a spotřeby energie na vytápění předpokládám tepelnou ztrátu cca 10 KW a spotřebu energie 17 - 20 MWh.
Stávající kotel VAILANT bude z hlediska morálního zastarání a možnosti náhradních dílů za zenitem. Účinnost předpokládám do 60%.
Doporučuji stávající plynový kotel nahradit kondenzačním plynovým kotlem s modulací výkonu o výkonu do 15 kW. Účinnost kotle se bude pohybovat do 90%.
Rozdíl ve finančních nákladech může ročně činit 20 - 30%. Stávající rozvody, pokud vám nebudou vadit esteticky, můžete ponechat.

S pozdravem


Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk