Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.8.17 / dotaz č. 84323
Pěkný den,
můj dotaz bude obecného rázu a pokud by byla možnost osobní konzultace, jedině ji uvítám. Ale k problému - kupuji částečně rekonstruovaný poloroubený dům v Lužických horách, který chci přestavět na celeroční bydlení. Dům má hotovou střechu, ale čeká ho zateplení (střechy), vybudování otopného systému a rekonstrukce interiérů. Dům je částečně roubený a částečně kamenný, o půdorysné ploše cca 100m2, dosavadní vytápění zajišťováno kamny v každé místnosti. Jaké ekologické alternativy pro vytápění se nabízí a jaká je jejich řádová cena? Jaké ekologické možnosti pro zateplení střechy se nabízí? Na co všechno je možné dbát při rekonstrukci, aby byl dům (v podstatě dosti starý, na horách) energeticky co nejméně náročný (výměn oken? použití izolačních omítek?)?
Předem děkuji za jakékoliv podněty.
Vážený pane,
osobní bezplatnou konzultaci v našem pražském středisku si můžete domluvit na tel. 266 710 247 (Švábky 2, Karlín).

Co se týče ekologického vytápění, stávající kamna na dřevo nejsou úplně špatným řešením. Pro každodenní provoz to ale není moc pohodlné. Nejlepší a nejkomfortnější je v tomto směru vytápění kotlem na dřevo se zplyňováním paliva. Vlastní kotel lze pořídit za 50 až 100 tis. Kč, ostatní náklady na kotelnu (bez rozvodů a těles) budou dalších 50 až 100 tis. Kč. Protože nahrazujete kamna a nikoli kotel, nemůžete využít kotlíkovou dotaci.
Jinou možností je tepelné čerpadlo. Zde jsou vyšší investiční náklady (cca 250 až 450 tis. Kč). Výhodou je bezobslužný provoz a levnější elektřina pro domácnost. Nevýhodou dražší vytápěcí systém (větší radiátory aj.).
Pokud je v místě zemní plyn, je plynové topení také vhodným řešením.

Pro zateplení střechy můžete použít izolaci z ovčí vlny nebo z konopí, případně z jiných přírodních materiálů, jako je korek (hledejte spíše na německém trhu). Běžná izolace ze skelných vláken je také poměrně ekologickým řešením - jde o inertní, recyklovatelný materiál, bohužel náročnější na spotřebu energie při výrobě.

Okna doporučuji dřevěná, aby korespondovala s objektem. Rozhodně byste měl trvat na tom, že okna budou osazena trojsklem (dvojsklo se hodí pro nevytápěné prostory), kde bude mezera mezi skly 16 mm. Rozhodně ne užší! Cena je stejná, parametry horší. Do budovy tohoto typu jsou docela vhodná kastlová okna, kde je ve vnějším křídle dvojsklo a ve vnitřním jednoduché sklo (případně také dvojsklo). Pokud budete volit levnější řešení, tedy jednokřídlové "eurookno", doporučuji zvolit rám s co největší tloušťkou (rám okna často izoluje hůř, než zasklení!).

Možnosti dalšího snížení spotřeby záleží na rozsahu plánované rekonstrukce. Slabým místem bývá třeba podlaha, ale málokdo se do její rekonstrukce chce pouštět. Zateplení stěn bude asi v konfliktu s požadavky na historický vzhled domu . Bude opravdu lepší toto řešit osobně s energetickým specialistou.

Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk