Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.8.17 / dotaz č. 84470
Dobrý den.
Chci na RD fot. elektrárnu, mám i firmu která by mi to měla dělat. Výkon elektrárny by měl být 4270 Kw. Spotřeba el. v minulém účtovacím období byla 3914 Kwh. Mám nárok na dotaci od září 150 000 Kč. Frma tvrdí, že na tuto dotaci dosáhnu a mám na ni nárok, ale chci se ujistit.
Děkuji
Hezký den,

Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory z podprogramu Nová zelená úsporám RODINNÉ DOMY v rámci 3. výzvy k podávání žádostí
Program Ministerstva životního prostředí administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR, který je zaměřen na podporu opatření ke snížení energetické náročnosti budov, na podporu efektivního využití zdrojů energie v obytných domech a v budovách veřejného sektoru a na podporu výstavby budov s velmi nízkou energetickou náročností uvádí k Vašemu dotazu v kapitole 2.4 Oblast podpory C – Efektivní využití zdrojů energie následující:

2.4.2.3 Podmínky podoblastí podpory C.3.4, C.3.5, C.3.6 a C.3.7 – fotovoltaické systémy propojené s distribuční soustavou

Maximální instalovaný výkon systému nesmí být vyšší než 10 kWp.
Systém musí být propojen s distribuční soustavou. Podpora se poskytuje pouze na systémy připojené k distribuční soustavě po 1. 1. 2016.

Systém musí být umístěn na stavbě evidované v katastru nemovitostí, popř. jiné stávající stavbě umístěné na pozemku
náležícím k řešenému rodinnému domu.

Systém musí být vybaven měničem s minimální účinností 94 % (Euro účinnost) a technologií pro sledování bodu maximálního výkonu s minimální účinností přizpůsobení 98 %. U měničů určených k přeměně stejnosměrného napětí z elektrických akumulátorů na střídavé napětí používané ve vnitřních rozvodech – tzv. „hybridní měniče“, se připouští minimální účinnost 92 % (Euro účinnost).

Minimální účinnost (vztažena k celkové ploše fotovoltaického modulu) při standardních testovacích podmínkách
(STC 2)) je:
– 15 % pro panely a moduly složené z mono- a polykrystalických článků;
– 10 % pro panely a moduly složené z tenkovrstvých amorfních článků;
– Bez požadavku pro fotovoltaické střešní krytiny a fasádní systémy a jiné než plošné kolektory (např. trubicové).

Účinnosti fotovoltaických modulů, střídačů a technologie sledování bodu maximálního výkonu (MPPT) deklarované
výrobci je možno pro účel srovnání s požadavky Programu matematicky zaokrouhlit na celá procenta.

Pro účely porovnání s podmínkami Programu je uvažována jmenovitá kapacita baterií deklarovaná výrobcem (neuvažuje se snížení vlivem vybíjecích cyklů).
V návrhu projektu musí být zohledněna výrobcem doporučovaná maximální hloubka vybíjení akumulátorů, aby byla zajištěna jejich dlouhodobá životnost a udržitelnost projektu.

Není dovoleno použití olověných startovacích akumulátorů a Ni-Cd akumulátorů.

Míra využití vyrobené elektřiny pro krytí spotřeby v místě výroby musí být alespoň 70 % z celkového teoretického zisku systému. Celkový teoretický zisk ze systému zohledňuje klimatická data, parametry fotovoltaických modulů vč. orientace ke světovým stranám, ztráty v rozvodech, parametry měniče a dalších komponent systému a stanoví se přesným výpočtem nebo zjednodušeně ze špičkového instalovaného výkonu jako: QFV,celk [kWh∙rok -1] = Pinst [kWp]∙ 1000.

Špičkový instalovaný výkon fotovoltaického systému se udává zaokrouhlený na setiny kWp směrem dolů.

Systém musí zajistit automatické řízení systému v závislosti na aktuální výrobě a spotřebě elektrické energie s prioritním využitím pro krytí okamžité spotřeby elektrické energie (zařízení pro optimalizaci vlastní spotřeby vyrobené elektrické energie) a akumulaci přebytků energie.

Pro Vás je důležité splnit výše uvedené i zde níže uvedené podmínky:

Podoblast podpory C.3.7 – FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 4 000 kWh∙rok-1

Systém musí dosáhnout alespoň minimálního využitelného zisku 4 000 kWh∙rok-1. (Budete muset v Energetickém posudku mít doloženo efektivní využití vyrobené elektřiny z FVE).

Něco jiného je elektřinu ve výši 4000 kWh/rok vyrobit (to FVE o výkonu 4,27 kWp může dokázat a vyrobí cca 4100 kWh/rok) a něco jiného je efektivně ji spotřebovat. Zejména v letním období budou značné přebytky (nadvýroba) a na to je potřebné se zaměřit, zda budete mít pro vyrobenou elektřinu v létě efektivní využití ve Vaší domácnosti pro Vaši potřebu. Podle spotřeby elektřiny za minulý rok, kterou jste uvedl byste podmínky nesplnil, protože je to méně než požadovaných 4000 kWh (4 MWh) a elektrárna vyrobí více, než ročně spotřebujete. Musel byste mít roční spotřebu elektřiny více než 4 MWh.

Dále se praví, že systém musí umožnit akumulaci přebytků energie ve formě elektřiny. Minimální měrná kapacita akumulátoru je 1,75 kWh∙kWp-1 instalovaného výkonu. Jsou-li v systému použity akumulátory využívající moderních technologií umožňující využít vysoký počet hlubokých vybíjecích cyklů bez výrazné ztráty kapacity, lze uvažovat se sníženým požadavkem na minimální měrnou kapacitu akumulátorů, nejméně však 1,25 kWh∙kWp-1. Za tyto technologie jsou považovány zejména akumulátory na bázi lithia (Li-Ion, LiFePO4, LiFeYPO). Snížený požadavek nelze uplatnit pro akumulátory na bázi olova (vč. gelových, AGM a trakčních), Ni-MH, Ni-Fe.

Akumulace přebytků energie do elektrických akumulátorů je povinná.

Možná je reálné, že Vaši spotřebu elektřiny zvýšíte, ale zvažte, zda je to rozumné a ekonomické. Vaší snahou by naopak mělo být spotřebu elektřiny v domě snižovat.

Možná pro Vás bude výhodnější podoblast C3.6 jejíž kritéria splníte a FVE o nižším výkonu bude levnější i s nižší dotací o 50 tisíc korun. Múžete investovat raději do kvalitnějších akumulátorů s delší životností (LiFePO4)

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce






www.novazelenausporam.cz Zelená linka: 800 260 500 E-mail: info@sfzp.cz
Platné ode dne 9. června 2017
a účinné ode dne 4. září 2017
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk