Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.8.17 / dotaz č. 84623
Dobrý den,
připravujeme projekt novostavby bungalovu se zastavěnou plochou 200 m2 (bez terasy). Otopnou plochu nemáme ještě spočítanou. V obci je zaveden plyn a rozhodujeme se zda topit a ohřívat vodu plynovým kondenzačním kotlem nebo tepelným čerpadlem. Dům bude postaven z 50 cm Porothermu, bez dalšího zateplení.
Vzhledem k ploše domu a výše uvedenému bych Vás chtěla požádat o názor jaký způsob vytápění zvolit. Děkuji Vlachová
Dobrý den,

děkuji za dotaz.

Pokud budeme uvažovat modelový RD s jedním primárním zdrojem vytápění, výhodněji z hlediska ekonomického ročně vychází tepelné čerpadlo vzduch-voda s topným faktorem 3,5 téměř stejně jako plynový kondenzační kotel (jsou vzaty v potaz i investiční náklady a životnost), pokud by byla investice do TČ země-voda, je to varianta s nejvyšší investicí, ale nejlepší návratností.
Ekologické přínosy/šetrnost je na straně TČ ve srovnání s kotlem na ZP, nezávislost na palivu krom elektřiny, kterou lze třeba ještě doplnit výrobou z FV panelů. Dále nemusí TČ řešit odkouření a spaliny.

Zjednodušeně, úspornější je ve vytápění i ohřevu TV TČ, ale investice je vyšší (cca 4x), doba návratnosti je vyšší než u plynového kondenzačního kotle.

Poté, co vezmete kromě tohoto do úvahy ještě to, kolik je ochoten stavebník do zdroje vytápění investovat, určitě naleznete vhodné řešení projektu.
Odpovídá:  Mgr. Jindřich Syrový ml. - EKIS Kolín SIGREEN tisk