Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.8.17 / dotaz č. 84624
Na základě Vašeho doporučení ze dne 31.7.2017 rozšiřuji a doplňuji svůj dotaz ze dne 30.6.2017 o následující skutečnosti:
1)Náhodným porovnání s dokladem, který dostali všichni při odkoupení bytů, tj. „Smlouvou o převodu vlastnictví bytové jednotky ze dne 25.8.1997“ a ročním vyúčtováním poplatků za otop se podlahové plochy místností bytu, resp. započitatelné podlahové plochy bytu a alikvotní spoluvlastnický podíl na společných částech domu diametrálně liší. Plochy uváděné výborem SVJ vůči plochám ve „Smlouvě“ jsou u konkrétního bytu, který je připojen na centrální zdroj tepla větší o 51,9m2, což každoročně ovlivňuje celkovou výši inkasa za odběr tepla.
2)Od r.2016 vyúčtování provádí na smlouvu jiná firma a údaje obsažené v protokolech této firmy jednoznačně svědčí o tom, že nesrovnalosti ve výpočtech spotřeby přetrvávají z důvodu mylných hodnot, předaných výborem SVJ uvedené společnosti.
Prosím o sdělení Vašeho stanoviska, zda výpočet rozdělení spotřeby tepla prováděný SVJ je relevantní s příslušnými vyhláškami a metodickými postupy a doporučení dalšího postupu jak dále s SVJ jednat, protože výbor SVJ všechny moje námitky k výpočtu neguje.

Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den,

děkujeme za Váš email. Po prostudování výše uvedených informací můžeme sdělit následující:

vyúčtování nákladů na vytápění se řídí od 1.1. 2016 zákonem č. 67/2013 Sb. v platném znění (dále jen zákon) a prováděcí vyhláškou MMR č. 269/2015 Sb. o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům (dále jen vyhláška). Více pak zákon a vyhlášku doplňuje metodický pokyn aktualizovaný dne 31.1.2017.
Ze zákona je důležitý zejména § 6, který se věnuje rozúčtování nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům, ve vyhlášce se jedná o § 3 rozúčtování nákladů na vytápění v zúčtovací jednotce.

(1) Náklady na vytápění v zúčtovací jednotce za zúčtovací období rozdělí vlastník na složku základní a spotřební. Základní složka činí 30 % až 50 % a zbytek nákladů tvoří spotřební složku. Poměr spotřební a základní složku stanovuje poskytovatel služeb.

(2) Základní složku rozdělí vlastník mezi konečné spotřebitele podle poměru velikosti započitatelné podlahové plochy bytu nebo nebytového prostoru k celkové započitatelné podlahové ploše bytů a nebytových prostorů v zúčtovací jednotce.

(3) Spotřební složku rozdělí vlastník mezi konečné spotřebitele úměrně výši náměrů měřičů tepelné energie nebo indikátorů vytápění s použitím korekcí a výpočtových metod, které zohledňují i rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepelné energie danou jejich polohou.

(4) Rozdíly v nákladech na vytápění připadající na 1 m2 započitatelné podlahové plochy nesmí překročit u konečných spotřebitelů s měřením či indikací v zúčtovací jednotce hodnotu o 20 % nižší a hodnotu o 100% vyšší oproti průměru zúčtovací jednotky v daném zúčtovacím období. Pokud dojde k překročení přípustných rozdílů, provede poskytovatel služeb úpravu výpočtové metody u příjemců, u nichž došlo k překročení některé stanovené hranice.

Konečná cena za vytápění se skládá ze základní a spotřební složky.

Základní složka nákladů – ZN na otop

30-50% z celkových nákladů dodavatele tepla se rozúčtuje dle m2 jako dříve

Náklad v Kč / celková plocha bytů objektu = cena za m2

Spotřební složka nákladů – SN na otop

50-70% z celkových nákladů dodavatele tepla se rozúčtuje dle náměrů instalovaných přístrojů u indikátorů instalovaných na otopných tělesech s použitím korekcí a výpočtových metod:

Naměřené hodnoty z přístrojů jsou podle normy ČSN, EN 834 (u elektronických indikátorů) přepočítány vyhodnocovacími součiniteli (výkon otopného tělesa, tepelný přestup z otopného tělesa na indikátor). Takto přepočtené jednotky jsou pak dále přepočteny koeficientem zohledňujícím polohu místnosti nebo bytu v objektu.

Z výše uvedených informací je důležitá skutečnost a to jsou metry čtvereční každé bytové jednotky a to jak samotného bytu tak i společných prostor. Z Vašich informací je také patrné, že po převodu bytů do vlastnictví jednotlivých majitelů došlo v průběhu dalších let ke změnám zejména u společných prostor, kdy se začali využívat dříve nevytápěné prostory na byty. Při těchto změnách mělo dojít k aktualizaci výpočtu, kdy nově zbudované byty se také musí zahrnout do uvedených výpočtů ve správném poměru.

Navrhli bychom Vám tento postup.

- přepočítat jednotlivé plochy autorizovaným znalcem na jednotlivé byty tak aby bylo jasné kdo má jakou užívanou plochu
- podle tohoto přepočtu aktualizovat výpočet pro rozúčtování tepla

Pokud nebude toto jasné pak není možné rozúčtování provést správně. Jestliže představitelé SVJ odmítnou tento postup máte možnost se dále obrátit na občanský soud, který rozhodne o správnosti postupu při rozúčtování tepla.
Posíláme také odkaz na stanovisko veřejného ochránce práv na celou problematiku.

https://www.ochrance.cz/stiznosti-na-urady/chcete-si-stezovat/zivotni-situace-problemy-a-jejich-reseni/rozuctovani-nakladu-na-teplo/

Pokud budete chtít něco doplnit dejte nám prosím vědět.