Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.8.17 / dotaz č. 84628
Dobrý den, co byste doporučili jako zdroj vytápění pro nízkoenergetický dům (v mém případě půdorys 8*13m, Durisol stěna 340 + 50 mm dodatečné zateplení)?

Nechci plyn (musel bych budovat příliš dlouhou přípojku...) - pak tedy tepelné čerpadlo (vysoká investice 100 - 150 tisíc) s pozdějšími nižšími náklady, ale nutnost servisování, omezená životnost ... vs topení elektřinou s termostaty v místnostech, mnohem nižší investice (můžete prosím poskytnout odhad na můj uváděný dům?) bez nutnosti servisování, životnost - viděl jsem až doživotní záruku na topnou soustavu.
Pochopil jsem správně, že k tomuto způsobu vytápění není nutný ani elektrokotel?
A mohli byste prosím odhadnout náklady na roční provoz s čerpadlem, na vytápění elektřinou, případně jiný zdroj ?

Moc Vám děkuji.
Dobrý den,

děkujeme, že jste se s dotazem obrátil na naše středisko EKIS.
Na Váš dotaz není úplně tak jednoduché odpovědět bez znalosti konkrétních podmínek stavby (skladby konstrukcí, orientace aj.).

Nicméně co se týče nabízených možností. To co popisujete je elektrické podlahové topení, pomocí topných kabelů (ano, skutečně k tomuto způsobu vytápění není třeba elektrokotel). Výhodou toho systému je bezpochyby nižší pořizovací cena i jednoduchost systému. A máte také pravdu v tom, že je zde minimální údržba.
Samotné vytápění domu elektřinou není praktiky možné, legislativa nám ukládá povinnost mít v domě také obnovitelný zdroj energie. Nejčastěji se tedy elektrická podlahovka kombinuje s krbovými kamny. V takovém případě je tedy do porovnání nákladů třeba zahrnut také pořízení kamen a komína a jejich údržbu.

Pořízení tepelného čerpadla (dále jen TČ) je nákladnější než předešlá varianta. Na druhou stranu je to vykoupeno provozními náklady. Tak jako každý systém má také TČ určitou životnost – ta se odvíjí od kvality TČ i údržby. Obvykle se uvažuje 15-20 let. Určitou výhodou také je, že TČ dokáže alespoň částečně zajistit teplou vodu.

Dále se nabízí využít kotle na dřevo, případně automatického kotle na peletky. Zde se pak náklady na provoz budou odvíjet především na vašich možnostech obstarání topiva.

Co se týče provozních nákladů, při využití nízkého tarifu elektřiny vytápíte za cca 2,5 Kč/kWh. Pro srovnání u plynu se po přepočtu dle účinnosti kotle pohybujeme kolem 1,6 Kč/kWh. Za teplo z tepelného čerpadla pak zaplatíme méně jak 1 Kč/kWh tepla.

Konkrétní porovnání nákladů na pořízení i těch provozních můžeme společně na osobní konzultaci. Bez hlubší znalosti objektu to bohužel nedokáži.

Přeji hezký den.


Odpovídá:  Ing. Tomáš Hrdlička* - EKIS Brno NSC
Téma:  Vytápění
tisk