Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.8.17 / dotaz č. 84646
Dobrý den, rád bych se zeptal na vytvoření šambrán kolem oken a dveří. Máme zatepleno polystyrénem. Lemování bychom chtěli vytvořit pouze odlišným odstínem, nebudu lepit pruhy EPS. Zajímá mě, zda vytvořit lemování pomocí pastovité omítky světlejšího odstínu (plocha fasády bude o něco tmavší), takže provést styk 2 omítek o různém odstínu anebo provést natažení tmavší omítky (co bude v ploše fasády) kompletně až k oknům, i v ostěních a nadpraží a pak provést přetření šambrán např. světlým silikonovým nátěrem? Používat budeme silikonovou omítku. Co byste nám prosím poradil?
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Šambrány v barevném odlišení se v případě technologie probarvených omítek obvykle provádějí na styk dvou barevných vrstev systému za pomoci samolepících pásek pro oddělení. Pokud by se barevné odlišení provádělo až následným nátěrem na spodní vrstvu probarvené omítky, doporučuji toto řešení konzultovat s technologem nebo technikem výrobce systému.
U renomovaných výrobců je toto bezpochyby řešeno i v technologickém předpisu pro provádění. Zásadní je dodržet systémové komponenty. Informace by se patrně i nalezly v předpisech pro provádění jednotlivých výrobků – pastózních probarvených omítek a fasádních nátěrů. Bude patrně nutno navrhnout nebo zvolit příslušnou penetraci a kombinaci materiálů. V případě silikonových systémů by to snad neměl být problém, ale lépe skutečně ověřit u technologů.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk