Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.8.17 / dotaz č. 84703
Dobrý den, plánujeme rekonstrukci, zajímaly by mě však udávané výkony kotlů na tuhá paliva i krbů. Je-li výkon ovlivněn přívodem vzduchu, je tedy udaný výkon vztažen k plnému trvalému otevření vzduchu (vespod) a k nějakému komínovému tahu? Je optimální ho využívat na 100%? Jak lze kotlem na uhlí hospodárně, v rámci možností i ekologicky topit (na plný výkon, s plným přívodem vzduchu a s ideálním tahem komínu)? Máme starý kotel na uhlí, který je provozován v domění hospodárným způsobem tj. nasypat uhlí - nechat rozhořet při otevřeném vzduchu - teměř zcela uzavřít vzduch. Při nasypání uhlí (zadušení) dochází často k tlakovému vyšlehnutí kouře (plamene) z přikládacích dvířek nebo i zespod. Může to být způsobeno horizontálním (asi 1m) napojením kotle na kouřovod (komín vyvložkován nerezem, cca 7m)? Je rozumné zkombinovat stávající vytápění v kotli na uhlí se samotíží s krbovými kamny bez oběhového čerpadla nebo s použitím čerpadla pouze pro okruh kamen, je-li to nutné? Děkuji!
Dobrý den, děkujeme za dotaz.
Výkon kotle je udáván pro jmenovité podmínky, které jsou vždy uvedeny v technické dokumentaci výrobku. Jednou ze základních podmínek u kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním je právě tah komína. Rozhodujícími faktory jsou výška komína a teplota spalin a k tomu přistupují vzájemně provázané hodnoty množství spalin, průřezu komína a rychlosti spalin, dále drsnost povrchu komínového průduchu, totéž platí pro kouřovod včetně jeho délky a také hydraulický odpor otvoru pro nasávání spalovacího vzduchu. Návrh komína nebo posouzení stávajícího musí provést projektant. Jmenovitý výkon se rozumí při jmenovitém tahu komína a otevřeném přívodu vzduchu.
Způsob provozu kotle, jak jej popisujete, je krajně nehospodárný. Výkon plně naloženého kotle lze regulovat pouze škrcením přívodu vzduchu, kdy klesá účinnost kotle a zvyšuje se emisní zátěž (včetně explozivního hoření těkavých hořlavých složek paliva). Jediným správným způsobem je provozování kotle s akumulační nádrží. Při tomto provozu pracuje kotel v optimálním režimu a přebytek výkonu kotle je ukládán do teplé vody v akumulační nádrži. V závislosti na poměru velikosti kotle, akumulační nádrže a teplené ztráty domu, pak je po určitou dobu možno krýt tepelnou ztrátu domu z akumulační nádrže a není třeba zatápět v kotli. Návrh je třeba svěřit zkušenému autorizovanému projektantovi, který posoudí i způsob řešení střídavého provozu kotle a krbových kamen podle místních podmínek.

Odpovídá:  Ing. Zdeněk Krejčí - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk