Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.8.17 / dotaz č. 84734
Dobrý den, v kotlíkové dotaci se píše, že budou podporovány pouze automatické kombinované kotle. Co to přesně je automatický kombinovaný kotel pro účel dotace. Děkuji za odpověď.
Děkuji za dotaz, automatický kotel na tuhá paliva vyžaduje minimální nároky na obsluhu. Je opatřen zásobníkem paliva s podavačem, není proto nutné chodit několikrát denně přikládat a regulovat výkon kotle. Kotel nemá otvor pro ruční přikládání. Regulátor sám řídí podáváním paliva, chod čerpadel i výkon kotle podle nastavení na pokojovém termostatu. Úkolem obsluhy je pak pouze vynášení popela a doplňování paliva do zásobníku v intervalech cca 2- 5 dní (v závislosti na typu paliva, intenzitě topení a konkrétním typu a provedení kotle zásobníku).

Slovem kombinovaný znamená druh paliva. Palivem do těchto kotlů je nejčastěji uhlí - ořech 2 o zrnitosti 10 - 25 mm. V případě biomasy se jedná o peletky (dřevní nebo rostlinná hmota slisovaná do tvaru válečků).

Celková účinnost automatických kotlů je garantována v úrovní pohybující se kolem 80- 85 % (klasické kotle s ručním plněním mají účinnost přibližně 50 %). Pořízením účinnějšího spalovacího zařízení se tak ušetří i značné množství paliva a náklady na nové zařízení se vrátí, zvláště při stále rostoucích cenách paliv.

Účinnost kotle je nejvyšší, když pracuje při jmenovitém výkonu (tlakovém, jaký uvádí výrobce). Pokud je kotel předimenzovaný a ve skutečnosti většinu topné sezóny pracuje při mnohem nižším výkonu, než je jeho jmenovitý výkon, jeho účinnost klesá. Je proto důležité, aby výkon nového kotle odpovídal velikosti domu a potřebě tepla pro jeho vytápění.

Oproti ručně plněným kotlům mohou být automatické kotle provozovány prakticky celou topnou sezónou bez přerušení. Odpadá tak časté zapalování a vyhasínání kotle, což jsou fáze, kdy vzniká největší množství emisí znečišťujících látek.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Lyčka* - EKIS Ostrava KEA
Téma:  Vytápění
tisk