Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.9.17 / dotaz č. 85183
Dobrý den,
vybíráme kondenzační kotel pro novostavbu RD. Rád bych se zeptal, jaký byste mi doporučili vhodný kotel. jedná se o bungalov o zastavěné ploše 150m2, se spočítanou tepelnou ztrátou cca 6,4kw. V celém domě bude podlahové teplovodní vytápění v dětských pokojích doplněné o radiátory. Kotel by měl připravovat teplou vodu do nepřímo ohřívaného zásobníku vody. Projektantem nám byl doporučen kotel Geminox THRs1-10dc. Tento kotel se mi zdá opravdu hodně drahý. Bylo by možné doporučit, jaký kotel by byl pro nás vhodný? Nepožaduji konktétní značku, spíš mi jde o vhodné parametry, které by kotel měl mít.Hodně se dočítám, že kotel by měl mít co nejmenší minimální výkon, aby nedocházelo k cyklování. Ale zase mi přijde divné, že pokud by to takto opravdu bylo, byl by na trhu opravdu jediný vhodný výrobek a to právě zmíněný Geminox. Předem velice děkuji za radu. S pozdravem
Vážený pane,
nejmenší kondenzační kotle na našem trhu mají nejnižší výkon obvykle 2 až 4 kW (pro srovnání, rychlovarná konvice má výkon okolo 2 kW). Maximální výkon je pak 7 až 9 kW, což nestačí pro průtokový ohřev vody. Proto tyto kotle musí ohřívat teplou vodu v zásobníku. Zásobník integrovaný v kotli bývá menší a hodí se tam, kde je jen sprcha. Pokud ale předpokládáte větší odběr vody – třeba si chcete napustit 200 l do vany, pak je nutné instalovat externí zásobník.
Máte pravdu, že u kotle s vyšším výkonem může dojít k nežádoucímu cyklování. Tomu se dá předejít především nastavením regulace – čím větší rozptyl teplot v místnosti připustíte (např. 19 až 22 °C), tím méně často bude kotel spínat. Záleží také na objemu vody ve vytápěcím systému – projektant vám může spočíst, jaký výkon je třeba na jeho ohřátí. Při použití podlahového topení lze čekat spíše větší objem, proto není nutné se cyklování obávat. Objem topné vody lze případně zvýšit vyrovnávací nádrží, což samozřejmě zvyšuje rozpočet.

U kondenzačního kotle má velký vliv na provozní účinnost návrh vytápěcího systému a jeho regulace. Často se lze setkat se situací, že kotel je nastaven na výstupní teplotu vody +65°C, aby mohl ohřívat vodu v externím zásobníku. I když vytápění je navrženo jako nízkoteplotní, kondenzační efekt se pak kvůli vysoké výstupní teplotě vody využívá jen málo.
Požádejte tedy projektanta, aby vám podrobněji uvedl parametry systému a způsob regulace kotle.

Pro zajímavost se můžete podívat na parametry jiných malých kotlů a případně si porovnat ceny:
http://www.vipsgas.cz/immergas-plynove-kotle/kondenzacni-kotle/nastenne-turbo/pouze-topne/644-victrix-12-x-tt-2-erp
https://www.viessmann.cz/cs/obytne-budovy/plynove-kotle/plynove-kondenzacni-kotle/vitodens-222w.html
http://www.thermona.cz/plynove-kotle/plynove-kondenzacni-kotle/s-pripojenim-na-externi-zasobnik/kotel-therm-14-kdz-a

Přejeme úspěšnou stavbu!
M. Šimůnek, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk