Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.9.17 / dotaz č. 85354
Dobrý den.
Mám dotaz ohledně Kotlíkové dotace 2017, plánujeme výměnu stávajícího pyrolitického kotle na kusové dřevo Verner VN25 (25kW) za tepelné čerpadlo vzduch/voda Toshiba Estia.
Je možné žádat o tuto dotaci s ohledem na typ tohoto kotle? Nevím do jaké emisní třídy kotel spadá, kotel byl koupen v r.2003 a na štítku kotle není emisní třída uvedena.

Děkuji
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. V současné chvíli není příjem žádostí pro Středočeský kraj možný, II. Kolo první výzvu bylo ukončeno 20.4.2017 a to z důvodu vyčerpání alokace. Konkrétní podmínky pro další výzvu nebyly zatím upřesněny. Pokud by tyto podmínky byly stejné jako u předchozí výzvy (což nelze zaručit), platilo byt, že „Předmětem podpory je výměna stávajícího kotle na pevná paliva s ručním přikládáním, který do dne realizace jeho výměny fungoval v rodinném domě jako hlavní zdroj vytápění a byl napojen na funkční otopnou soustavu a funkční komínové těleso, za nový zdroj definovaný níže. Podporu je možno poskytnout i v případě, že je rodinný dům vytápěn dvěma zdroji, tj. kotlem na pevná paliva a dále např. kotlem na zemní plyn, elektrokotlem aj. Původní kotel na tuhá paliva s ručním přikládáním musí naplňovat podmínky přijatelnosti programu a do doby jeho výměny sloužit v rodinném domě jako hlavní zdroj vytápění.“, tj. Vámi uváděny kotel by podmínky předchozí výzvy splňoval. Dotační titul specifikuje další podmínky programu jako například, „Nelze podporovat výměnu kotle spalujícího výhradně biomasu za kotel spalující uhlí“, Nelze vyměnit automatický kotel apod. Všechna výše uvedená pravidla platila pro Středočeský kraj, pro jiné kraje jsou pravidla mírně odlišná.
S pozdravem Dalibor Andrejs.
Odpovídá:  Ing. Dalibor Andrejs - EKIS Nymburk Andami tisk