Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.9.17 / dotaz č. 85418
Dobrý den,
budeme předělávat střechu na rodinném dome a uvažujeme o instalaci solárních panelů. Můžete nám prosím poradit, jaký typ si máme vybrat a kolik těch panelů budeme potřebovat?
Děkuji
Dobrý den,
V prvé řadě je nutné ověřit orientaci střechy na světové strany. Ideální orientace je k jihu nebo odklon od jižního směru do 45°. Nejvyšších zisků dosahují panely při jižní orientaci. Pokud je střecha vašeho RD orientována v uvedeném rozmezí, můžete uvažovat o instalaci solárních panelů. Na výběr máte ze dvou typů – ploché a trubicové kolektory. Liší se účinností a samozřejmě cenou. Trubicové kolektory jsou obecně účinnější, než ploché. Jsou ovšem také dražší. Pro výběr konkrétního modelu bych vás odkázal na databázi sol. panelů spravovanou SFŽP (http://www.novazelenausporam.cz/vyrobci-a-dodavatele/vyrobci/seznamy-vyrobku-a-technologii/)
Množství panelů, které potřebuje instalovat je závislé na orientaci střechy ke světovým stranám, jejího sklonu, účinnosti konkrétního sol. panelu a počtu osob žijící v rodinném domě.
Pro RD je možné uvažovat s výrobou tepla ze sol. panelů v rozsahu 300 – 400 kWh/m2.rok (vztaženo na 1 m2 plochy apertury panelu). Tzn. pro RD, kde žijí dvě osoby je možné uvažovat s celkovou plochou panelů ≈ 1,5 - 2 m2, pro RD se 4 osobami ≈ 3 – 4 m2.