Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.9.17 / dotaz č. 85727
Hezký den, realizovali jsme v obci projekt z dotace MPO programu Efekt na výměnu veřejného osvětlení. Bylo vyměněno cca 350 starých světel za nové LED a nová sodíková světla. Rádi bychom v projektu udělali změnu a uvedená sodíková světla v počtu 11 ks vyměnili za LED světla, která byla původní součástí žádosti o dotaci. Prosím Vás o konzultaci, jak postupovat v změnovém hlášení. Děkuji.
Dobry den, Pokud jsem pochopil správně, jedná se o změnu v již schváleném a přiznaném projektu z programu MPO EFEKT.

Na základě uvedených skutečností nelze jednodušše schválit natož posvětit Vámi provedené technické změny. Pokud totiž vyměníte sodíková světla za LED světla dosáhnete:
a) vyšších celkových investičních nákladů (oproti původnímu návrhu) - což je negativní
b) můžete/nemusíte vyhovět požadovaným limitům osvětlení jednotlivých tříd komunikací - třeba ověřit
c) vyšší procento úspor, což je pozitivní
d) pravděpodobně vyšší prostá doba návratnosti
e) pravděpodobně vyšší investiční náklady na 1 světelný bod

Při získání Vaší dotace byl projekt vyhodnocen a oceněn na základě tzv. výběrových kritérií, namátkově a) až e), zařazen do pořadí a poté vybrán.

Po zohlednění změny v projektu je tedy nutné, aby poskytovatel dotace vyhodnotil, na základě provedení dodatku k již vypracovanému energetickému posudku (vyhotoví energetický specialista), zda budou nebo nebudou negativně dotčená bodová vyhodnocení.

Pokud ve výsledku bodové vyhodnocení zlepšíte, bude možné změny provést určitě. V případě poklesu bodového vyhodnocení, bude mít rozhodující slovo poskytovatel dotace, protože je možné, že i při "nízkém" poklesu neovlivňující pořadí vyhodnocených a podpořených projektů, bude možné Vámi navrhované opatření provést.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk