Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.9.17 / dotaz č. 85758
Dobrý den,
nejsem si úplně jistá, zda je tato poradna určena i pro můj dotaz.
Potřebovala bych zkonzultovat způsob provedení tepelné izolace na kalojemu jedné místní čistírny odpadních vod. Kalojem má výšku 6,6 m, průměr 3,4 m. Dodavatel postupoval tak, že nejdříve po metrových pásek nainstaloval hliníkové opláštění, pod které pak pracovníci vsouvali jednotlivé lamelové pásy (2,8x1 m)ISOVER-ORSTECH LSP H. Dle našeho názoru nemáme dostatečnou kontrolu nad přiléháním jednotlivých dílů izolace, navíc může docházet ke shrnutí nebo poškození izolace. Dodavatel tvrdí, že tento postup je standartní. Po odkrytí částí plechového opláštění je vidět, že izolace opravdu místy nepřiléhá na sebe a je potrhaná. Nicméně i přesto dodavatel stojí za svým, že takovéto provedení izolace je dostačující. My po dodavateli požadujeme demontáž celého opláštění včetně izolace, opětovnou montáž izolace s jejím samostatným připevněním k nádrži a následným oplechováním. Určitě se budeme umět nakonec nějakým způsobem dohodnout, jen bych ráda měla stanovisko nějaké nezávislé osoby, zda může dodavatel tvrdit, že jeho provedení je opravdu standartní a správné. Mohu zaslat doplňující fotografie, ze kterých je provedení izolace patrné.
Děkuji.
Dobrý den a děkuji za dotaz.
Tepelné izolace nádob (boilerů, výměníků a pod.) provádí více firem, které mohou mít různé postupy provedení izolace. Obvyklý způsob je takový, že se na plášť izolované nádoby připevní tepelná izolace, na př. na trny navařené na tělo nádoby. Na tyto trny se připevní izolační materiál ( na př minerální vlna), přičemž se dbá, aby vrstva izolace byla kompaktní bez vynechaných míst a bez mezer. Pak se izolace opatří krytem (na př. oplechováním) jako ochranou proti poškození.
Při cpaní izolace mezi těleso nádoby a oplechování nelze zaručit že vrstva izolace bude celistvá po celém povrchu nádoby. Případné mezery mezi jednotlivými částmi izolace, kterým nelze zabránit, zhoršují tepelně technické vlastnosti a zvyšují tepelné ztráty.
Ing.Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk