Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.9.17 / dotaz č. 85825
Hezký den,
chtěl bych Vědět Váš názor na další vývoj vytápění uhlím v automatických kotlích pro ústřední vytápění bytů v bytovém domě. ( Modelově v rodinném domku )
Chtěl bych vědět, do kdy si myslíte že bude možné topit v kotli 3. třídy, když jeho prodej bude ukončen k 31.12. 2017. Do kdy si myslíte že bude možné topit v kotli 4. třídy a do kdy bude možné topit v kotli 5, třídy.
Bydlím ve vile z roku 1933. nyní je vedena jako bytový dům se 4 bytovými jednotkami. Náš byt má 137 m2 se stropy 3,2m. Jde o to, zda mám rekonstruovat kotelnu s nějakým kotlem a za 10 let ho z důvodu jeho životnosti nebo zákazu provozu vyhodit a pak přejít na elektro, nebo přejít na nějaký druh elektrického vytápění rovnou. Na zateplení nemám finance a souhlas ostatních spolumajitelů. Do kotelny mohu teď investovat max. 150 000,- ( Automatický kotel na uhlí a akumulační nádrž ) Bydlím na kraji Šumavy cca 650 m n.m. ( Větrno, výp. teplota -12°C, nejnižčí průměrná měsíční teplota -2,3°C, ikdyž klidně tu je 3 týdny -20°C )
Nyní v zimě využíváme jen polovinu bytu, který topíme krbovými kamny na dříví. Jen při velikých mrazech zavlažíme celý byt ústředním vytápění. Děti už žijí mimo nás.
Ovšem stávající kotel je cca 35 starý Dakon a je vhodné ho vyměnit za NĚCO.
A už nás s manželkou moc nebaví nevyužívat v zimě celý byt.
Dobrý den,
Děkujeme za dotaz
Zákaz používání je zatím stanoven jen pro kotle 1. a 2. emisní třídy, a to od 1.9. 2022.
Pro výrobce kotlů platí omezení více, takže jen připomínám, že dnes je možné koupit kotel na tuhá paliva pouze 3. a vyšší emisní třídy. Od roku 2018 pak 4. a 5. emisní třídy a od roku 2020 nebude možno legálně zakoupit a uvést do provozu ani tyto kotle, nýbrž pouze zařízení splňující tzv. EKODESIGN.
V této oblasti se jedná spíše o politická rozhodnutí a ta je obtížné předpovídat.
Dobrou zprávou je, že již dnes lze zakoupit kotle splňující EKODESIGN, u nichž lze předpokládat, že budou moci být provozovány až do konce své životnosti. V případě úplného zákazu používání uhlí pro vytápění (to u nás v dohledné době nepředpokládám), lze spalovat dřevěné pelety.
S přechodem na elektrické vytápění bych nespěchal. To by vyžadovalo nejprve masivní zateplení objektu, které by v porovnání s vytápěním uhlím vykazovalo návratnost desítky let.
Zateplení, ani není, jak píšete vzhledem k okolnostem možné. Stavby tohoto druhu, nevím, jak je to u Vás, se navíc vyznačovaly členitým půdorysem, členitou a ozdobnou fasádou, balkony a pod, takže zateplení obvodových stěn by bylo drahé. Zatím bych doporučoval upřít pozornost na zdroj tepla a použít zdroj s relativně levným palivem a vysokou účinností. U bytu popisované velikosti je nutno počítat se zvýšenými náklady na vytápění. V podstatě nic lepšího, než co sám uvádíte, Vám doporučit neumím. Používání krbových kamen v přechodném období je správné. Kotel starý 35 let je nutno bez váhání vyměnit. Jeho průměrná roční (sezónní) účinnost je max. 50%. Nový automatický kotel na uhlí (většinou lze spalovat i dřevěné pelety) splňující EKODESIGN, navíc s akumulační nádobou, může vykazovat rozdíl v účinnosti oproti starému kotli až 40 procentních bodů a tomu odpovídající úsporu paliva. Pokud se nedokážete dohodnout se spolumajiteli o celkovém zateplení, doporučuji, pokud bydlíte v patře, zateplit podlahu půdy nad bytem minerální vatou, přičemž úvahy o tloušťce tepelné izolace by měly začínat na 200 mm a pokud bydlíte v přízemí, zateplit strop suterénu zespoda nalepením tepelného izolantu 80 – 100 mm (zachování podchodné výšky). Obě tato opatření jsou výrazně levnější, než zateplování obvodových stěn, jejich vliv na tepelnou ztrátu je dostatečně výrazný a nejsou zvenku vidět – nemohou pokazit vzhled budovy.
Podnikatelé, kteří si za první republiky stavěli vily, je obvykle umísťovali do exkluzivních míst v zahradních čtvrtích s výhledem na město nebo do přírody. Přeji Vám, aby popsaná opatření Vám umožnila ponechat si celý byt a užívat si s tím spojenou pohodu.
Pokud by přece jen došlo k dohodě se spolumajiteli, je možno pro zateplování a výměnu zdroje v bytových domech využít výzev Operačního programu IROP, který administruje Ministerstvo pro místní rozvoj.
S pozdravem
Krejčí
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Krejčí - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Legislativa
tisk