Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.9.17 / dotaz č. 85945
Přeji hezký den, bydlím ve starém činžovním domě a v garsonce 35m2 mám kamna WAW. Ty již potřebuji vyměnit, tak bych vás požádala o radu s jakým výkonem vybrat. Byt je situován na sever, takže vcelku i dost chladný. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,

výkon zdroje tepla se stanovuje výpočtem tepelných ztrát tak, aby byl dostatečný i v případně extrémních venkovních teplot (-12 až -18°C podle lokality). Tepelné ztráty závisí na vlastnostech konstrukcí (zateplené/nezateplené stěny, okna, apod.), poloze místnosti (plocha konstrukcí k exteriéru), těsnost oken (nová těsná/stará netěsná), teplotě na kterou chcete vytápět, apod. Nemáte-li nikoho, kdo by Vám tuto hodnotu spočítal, můžete instalovat WAW o stejném výkonu jako ty co vyměňujete - výkon by měl jít odečíst ze štítku na WAW.
Výměnu plynových spotřebičů musí provádět kvalifikovaná osoba a podléhá pravidelné revizi. Tyto kvalifikované osoby však nejsou většinou současně projektanty a ztráty Vám tedy nespočítají. Máte tedy tři možnosti:
- využít služeb technika vnitřního prostředí (topenáře projektanta), který Vám toto spočítá (bude pravděpodobně zpoplatněno - v rámci EKIS nelze)
- zadat místnost v on-line kalkulačce tepelných ztrát (např: http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/107-vypocet-tepelne-ztraty-objektu-dle-csn-06-0210)
- instalovat nové WAW o stejném výkonu jako ty staré (můžete si staré zkusit vyfotit a napsat výrobci o radu)

s pozdravem
Michal Čejka
Odpovídá:  Ing. Michal Čejka* - EKIS Praha Porsenna
Téma:  Vytápění
tisk