Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.9.17 / dotaz č. 86282
Dobrý den, vlastním rodinný dům, který byl postaven okolo roku 1900. Nyní jsme ve fázi jeho prodeje. Nový kupující po nás požaduje PENB předat. Dle informací od realitního makléře není nutno PENB zpracovávat pro objekty postavené před rokem 1947. Musíme tedy kupujícímu vyhovět, nebo nemá PENB právo po nás žádat? Předem děkuji
Dobrý den, děkujeme za dotaz.

V Zákoně o hospodaření s energií č. 406/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů je uvedena výjimka, kdy je definovaná možnost neopatřovat PENB: (9) Průkaz se neopatřuje při prodeji nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy, pokud se tak obě strany písemně dohodnou a jde o budovu, která byla vystavěna a poslední větší změna dokončené budovy na ní byla provedena před 1. lednem 1947.

V rámci komplexní odpovědi je nutné ještě definovat větší změnu - opět dle zákona: s) větší změnou dokončené budovy změna dokončené budovy na více než 25% celkové plochy obálky budovy.

Tedy, pokud Váš objekt byl postaven kolem roku 1900 a neproběhla na něm větší změna - například zateplení stěn a výměna oken; zateplení stěn a zateplení střechy, větší výměna technologii,.... nebo podobné opatření přesahující 25% plochy obálky budovy, je to stav, který splňuje výše uvedenou podmínku. V tomto případě se uvažuje, že objekt je v nejhorší kategorii, tedy kategorii G.

Důležité, pro uplatnění výjimky, je ovšem písemná dohoda mezi prodávajícím a kupujícím, že ani jedna strana nepožaduje PENB na předmětný objekt opatřit. Vy, jako prodávající strana na tomto zřejmě netrváte. Kupující strana jej ovšem vyžaduje a pokud nedojde k dohodě - písemné - nelze se od povinnosti nechat vypracovat PENB k prodeji RD oprostit.

V případě neshody, musíte kupujícímu vyhovět, právo má ze zákona a z výše uvedeného odstavce.

V případě jakéhokoli dotazu nás neváhejte kontaktovat, můžeme problematiku společně probrat detailněji na osobní konzultaci v Brně.
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Radim Smolka* - EKIS Brno NSC tisk