Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.10.17 / dotaz č. 86481
Dobrý den, mám k vám dotaz, vyhledala jsem si vás na internetových stránkách, poskytujete poradenskou činnost.

Jsme bytový dům o 4 bytových jednotkách, každý vlastníme 1 byt. Spoříme všichni do fondu oprav. Máme plastová okna / kromě sklepních /, novou střechu. Jelikož je dům ze začátku 60. let 20. stol., potřebovali bychom jej zateplit. Můžeme žádat o nějakou dotaci a kde, když bydlíme v okresu Prachatice? Jaké doklady k žádosti potřebujeme a kde je získáme?
Zatím máme jen nějaké peníze na účtu, určitě ještě ne celou částku, a firmu, která by nám dílo zhotovila.

Děkuji za váš čas a těším se na odpověď.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Jedná se o bytový dům. Z toho důvodu nelze využít dotační titul Nová Zelená úsporám, která je určená pouze pro vlastníky rodinných domů.
Pro zateplování bytových domů byl vyhlášen dotační titul v rámci programu IROP (Integrovaný regionální operační program) výzva č. 37 – Energetické úspory v bytových domech. Tento program ještě stále běží.
Podpora je poskytována pro bytové domy na území ČR s výjimkou hl. m. Prahy (zde bude poskytovat podporu pro obdobná opatření program Nová zelená úsporám). Bytovým domem se rozumí dům se 4 a více byty, ve kterém více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na bydlení a je k tomuto účelu určena. Podporována je řada aktivit, které přispívají k energetickým úsporám. Tyto aktivity je možné kombinovat a tím zvýšit jejich efektivnost: např. se zateplením obvodových konstrukcí a výměnou oken lze současně provést také výměnu zdroje tepla nebo instalaci dalších systémů pro získání energie. Žadateli mohou být vlastníci bytových domů (s výjimkou fyzických osob nepodnikajících) a společenství vlastníků jednotek.
Pro žadatele bylo připraveno 3,5 mld. Kč z Evropského fondu pro regionální rozvoj, národní spolufinancování činí max. 5,25 mld. Kč. Maximální výše celkových způsobilých výdajů na jeden projekt je 90 mil. Kč, minimální výše celkových způsobilých výdajů na jeden projekt je 300 000 Kč. U projektů s celkovými způsobilými výdaji do 5 mil. Kč je doba realizace do 30. 9. 2019, u projektů s celkovými způsobilými výdaji nad 5 mil. Kč do 30. 9. 2020.
Žadatelé mohli žádosti o podporu podávat od 15. července 2016 do 30. listopadu 2017.
Vzhledem k termínu ukončení příjmu žádostí cca za dva měsíce je nyní ve Vašem případě spíše nereálné to stihnout.
Doklady potřebné k žádosti jsou především:
- Projektová dokumentace v rozsahu minimálně pro stavební povolení, případně rozsah dokumentace pro zadání stavby zpracovaný autorizovaným projektantem
- Rozpočet a výkaz výměr členěný na způsobilé a nezpůsobilé výdaje v aktuálních směrných cenách
- Energetické hodnocení domu, zpracované energetickým specialistou a popisují původní a nový stav po zateplení a dokladující splnění podmínek dotace (technická kritéria)
- Stavební povolení (pokud bude nutné)
Na přípravu těchto dokumentů je potřeba počítat s časem min. 4 měsíce, raději více. Podání vlastní žádosti je poměrně komplikované a proto toto administrování, které žadatelé obvykle nezvládnou, provádí nejčastěji komerční agentury, které se tímto zabývají.
Vše tedy stojí nějaké peníze, ale i tyto peníze lze zahrnout do dotace, jejíž výše je odstupňována od 20 do 40% způsobilých výdajů, tedy těch výdajů, které souvisejí se zateplením, resp. snížením energetické potřeby. Proto je dobré zvážit, zda má vůbec cenu do toho jít, obzvláště u menších domů. V případě zájmu Vám vše rádi vysvětlíme podrobněji a konkrétněji na osobní poradě ve středisku EKIS, která je bezplatná. Jako podklad poslouží stavební dokumentace domu, pokud ji máte a veškeré další jiné informace o stavbě, abychom dokázali odhadnout způsob technického řešení a možnou výši dotace.
Nyní běžící výzva, jak jsem uvedl, končí, ale na konci roku 2017 plánuje ŘO IROP vyhlásit další průběžnou výzvu na obdobná opatření, jaká jsou podporována v 37. výzvě.
Pro informaci: Ke dni 31.8.2017 bylo v 37. výzvě předloženo 812 projektů, Rozhodnutí o poskytnutí dotace bylo v 37. výzvě vydáno 467 projektům.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk