Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.10.17 / dotaz č. 86605
Dobrý den, v minulém roce jsme si nechali postavit typový dům od RD Rýmařov typ NOVA 101. Dle energetického průkazu je celková dodaná energie ve skupině B. Dům je v současné době vytápěn pouze elektřinou ve formě akumulačních přímotopů a podlahových rohoží/folií. Dále je v domě komín pro připojení krbových kamen. Dům je také vybaven přetlakovou větrací jednotkou. V domě nejsou rozvody pro napojení klasických teplovodních radiátorů a vzhledem ke konstrukci není možné tyto rozvody doplnit. Je možné při současných podmínkách získat na uvedenou stavbu dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám?

Předem Vám děkuji za odpověď.
Vážený pane,

děkujeme za Váš dotaz.

Dotace na výstavbu domů s velmi nízkou energetickou náročností lze získat v rámci programu Nová zelená úsporám konkrétně v 2.3. Oblasti podpory B – Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou
náročností. Parametry, které musíte splnit najdete na http://www.novazelenausporam.cz/file/867/nzu_zavazne-pokyny-pro-zadatele-rd-3-vyzva_06-2017.pdf a to v kapitolách 2.3.1 Podmínky oblasti podpory B a 2.3.2 Podoblasti podpory a sledované parametry. Většinu parametrů byste měl být schopen vyčíst z Průkazu energetické náročnosti budovy resp. jeho protokolu, ale pouze za předpokladu, že jste vše realizoval dle projektu, kterému Průkaz energetické náročnosti budovy odpovídá. Případně je možné Průkaz energetické náročnosti budovy aktualizovat, ale obávám se, že budete mít problém se splněním požadavků na neobnovitelnou primární energii, protože vytápíte pouze elektřinou. Předpokládám, že v projektu bylo uvažováno i s vytápěním s využitím krbových kamen.

S pozdravem
Miloš Muller
Karel Fraňa

Odpovídá:  Ing., Ph.D. Miloš Müller* - EKIS Liberec Energoprofi tisk