Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.10.17 / dotaz č. 86971
Dobrý den,
aktuálně připravuji stavbu pasivní dřevostavby a potřebuji určit správnou délku přesahu střechy nad oknem (délka cca 6 metrů, výška 2,1m) kvůli letnímu stínění, které je orientováno na JZ. Bohužel ani můj projektant, ani energetický specialista mi nedokáže poradit. Na stránkách TZB (http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/54-osluneni-zastineni-okenni-plochy) jsem našel výpočet pro zastínění, do kterého jsem zadal vlastní hodnoty.

Můžete mi prosím poradit pro jaké období se doporučuje, aby bylo okno zastíněno? Někde jsme se dočetl, že zhruba od konce dubna do půli října, ale nejsem si tím jist.

Dobrý den,
Pokud chceme zjistit opravdu přesně účinnost stínění a jeho návrh je dobré udělat nějakou formu celoroční simulace por daný objekt. Přibližně je možné určit velikost přesahu právě polohou slunce v jednotlivých obdobích. Přesah by měl fungovat právě v měsících, kdy hrozí přehřívání, což může přibližně odpovídat vámi zvolenému období. Plné zastínění se také může dimenzovat dle 21. června.

Kromě výpočtové metody je možné použít grafickou a vynést si polohu slunce v jednotlivých obdobích a zjistit stínění.

Dále upozorňuji, že přesah zcela správně funguje pouze na jižně orientovaných fasádách. Pokud se budeme bavit o východě a západě, tak zde je slunce poměrně nízko i v létě, tudíž přesah často nefunguje.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD
Téma:  Osvětlení
tisk