Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.10.17 / dotaz č. 87031
Dobry den,

mám na Vás dotaz. Jsem vlastníkem rodinného domu, který v současné době prochází rekonstrukci a po jejím dokončení dojde ke zřízení tří bytových jednotek. V přízemí domu se bude jednat o dvě bytové jednotky, které budou plně vytápěné podlahovým topením, v 1. patře bude jedna bytová jednotka, která bude vytápěna částečně podlahovým topením a částečně radiátory. Dům bude nadále veden jako rodinný dům. Zdrojem tepla bude tepelné čerpadlo. Je nutné v těchto bytových jednotkách (umístění v rodinném domě) instalovat dle zákona 318/2012 Sb. o hospodaření energii měřiče tepla dle § 7 odst. 4 a nebo se v tomto případě jedná o výjimku uvedenou v § 7 odst. 6a ??? Rád bych se s nájemci pouze smluvně domluvil na platbách za vytápění s tím, že mohou topit a větrat jak potřebují, což je pro mě velice důležité kvůli vzniku případných plísní a podobně.

Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj odpovídám následující:
Pokud se jedná o RD zapsaný v katastru nemovitostí jako RD, ne jako bytový dům, je možné postupovat podle zákona 318/212 Sb. podle paragrafu 7 odst. 6a.
Rozúčtování nákladů provést např. podle započitatelné podlahové plochy.
Měřící zařízení by v případě podlahového vytápění stejně nemělo potřebnou přesnost, aby vyhovělo zákonu o metrologii.
MMR vydalo "Metodický pokyn" k zákonu č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty, ve znění pozdějších předpisů a k vyhlášce č. 269/2015 Sb. o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu TV pro dům. To uvádím pro Vaši informaci v případě bytového domu.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný