Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.10.17 / dotaz č. 87286
Dobrý den, ráda bych v celém domě vyměnila plynové radiátory ("gamatky") za vytápění plynovým kotlem, který by se dal místo bojleru do koupelny, kde ústí i komín. Můj otec mě ale od toho stále zrazuje, protože: 1) je to drahé, 2) radiátory se snadno porouchají a musí se často měnit, 3) není možné topit např. jen v jedné místnosti, když je v systému stále voda, 4) budu mít v domě suchý vzduch. Já nesnáším "gamatky", ale uznávám, že otec může mít pravdu. Prosím Vás, mohli byste mi poradit, nejlépe poskytnout porovnání těchto dvou typů vytápění, jaké mají výhody a nevýhody? Co byste dělali Vy na mém místě? Děkuji.
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na porovnání plynových topidel „gamat“ a klasického otopného systému k uvedeným námitkám sděluji:
K námitce „je to drahé“. Z takto formulované námitky nevyplývá, zda jsou míněny náklady investiční na pořízení otopné soustavy, tj. plynového kotle, otopných těles, souvisejících rozvodů a příslušných regulačních prvků, případně vyvložkování komína, nebo náklady provozní při provozu otopné soustavy.
Pořizovací náklady nové otopné soustavy by byly poměrně vysoké. Přesnější výši by určil projektant podle počtu a velikosti jednotlivých vytápěných místností. K tomu je nutno uvážit, že životnost nové otopné soustavy je cca 15 let a její instalací se dům zhodnotí. A další vliv: jak stará jsou současně provozovaná topidla “gamat“ a jak akutní je jejich brzká výměna a v jaké ceně.
Provozní náklady spočívají převážně v ceně plynu. Při porovnání účinnosti topidel “gamat“ a plynového kondenzačního kotle lze oprávněně předpokládat snížení spotřeby plynu a tím zlevnění nákladů.
K námitce “radiátory se snadno porouchají a musí se často měnit“. V současné době je poruchovost radiátorů minimální. Na jejich bezporuchový provoz se vztahuje záruka, kterou je možno uplatňovat u dodavatelské firmy.
K námitce „není možno topit jen v jedné místnosti …..“. Každé otopné těleso je opatřeno termostatickým uzavíracím ventilem, kterým lze nastavit požadovanou vnitřní teplotu v místnosti. Uváděné vytápění pouze jedné místnosti by omezovalo využívání bytu a nemá žádné rozumné zdůvodnění.
K námitce “suchý vzduch“. Ústřední vytápění způsobuje snížení vlhkosti vnitřního vzduch pod obvyklou hranici. Pokud jako zdroj vlhkosti nepostačují běžné zdroje vlhkosti v bytě, např. vaření, květiny, pobyt osob, akvárium a další, je možno na některá otopná tělese instalovat odpařovače.
Dalším vlivem, který ale nebyl součástí námitek, je otázka bezpečnosti provozu. Současná přímotopná tělesa “gamatky“ jsou opatřena zabezpečovacím zařízením proti možným poruchám. Zabezpečení kotlů je nejméně stejně dokonalé. Kotel ale navíc není umístěn v obytné místnosti, což může mít na bezpečnost provozu rozhodující vliv.
Teplovodní ústřední vytápění s plynovým kondenzačním kotlem zabezpečuje kvalitní bezpečné a hospodárné vytápění odpovídající současnosti. Nevýhodou ústředního vytápění s plynovým kondenzačním kotlem oproti výměně stávajících topidel „gamat“ za nová topidla jsou vyšší pořizovací náklady, výhodou pohodlné bezobslužné a bezpečné vytápění po celou dobu životnosti otopné soustavy.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB


Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk