Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.10.17 / dotaz č. 87878
Dobrý den, mám následující dotaz:
Potřebujeme vyměnit kotel na pevná paliva, Původní kotel z roku mezi 1940 až 46  byl obezděný cihlami a sloužil do loňského roku(!). Potřebný výkon je  cca 9 – 11 kW/h - vytápěná plocha je cca 68 m2- , jedná se o vytápění poloviny přestavěné staré chalupy s nízkými stropy a podkrovím, půda je zateplená Mamelaxem. Systém je samotížný a otevřený, vytápí se 3 místnosti v přízemí a místnost v patře. Komín je tzv, " průlezný " 40*40 cm, vložkování by nebyl problém.
Chalupa nemá kotelnu, kotel byl umístěn ve vstupní chodbě chalupy (v dřívější době nebyla vytápěna), rozvod vody z kotle do radiátorů a vsup do komína je cca 2,5 m čelně od vstupních dveří, zeď u kotle je zděná. Šířka chodby je v místě umístění rozvodu cca 2 m, výška je cca 2.1 m, z chodby vede asi ve vzdálenosti 1,8 m od hrany komína schodiště do patra, kde je chodbu možno větrat střešním oknem, chalupa má další východ přes zasklenou verandu. Místnosti dole i v patře jsou od chodby odděleny dveřmi.
Vzhledem k typu objektu a tomu, že nemáme nárok na dotace, nepřichází v úvahu tepelné čerpadlo, plyn v oblasti není a elektrický rozvod by asi topení neutáhl.
Chtěli bychom vědět:
zda je v dané dispozici možno opět umístit kotel na pevná paliva (uhlí, dřevo) a za jakých podmínek,
nebo jaký kotel je možné v dané dispozici použít, aniž by zbytečně velkým výkonem byla vytápěna vstupní chodba.
Děkuji předem za odpověď a jsem s pozdravem.

Dobrý den,
z vašeho popisu je stanovení typu kotle prakticky nemožné. Obecně je možno říct, že nutnost vložkování komína závisí od použitého paliva. Pokud budete používat dřevo nebo uhlí není nutné komín vložkovat (pokud je jinak v dobrém stavu, tzn není propálený).
Ohledně výkonu kotle je možno říct, že uvedený výkon je na spodní hranici kotlů na tuhá paliva. Většina těchto kotlů má výkon 15 a více kW. Regulace výkonu u neautomatických kotlů je obtížná pokud má být zachováno správné spalování. V tomto případě doporučuji použít akumulační nádrž navrženou tak, aby nově instalovaný kotel mohl pracovat po naplnění palivem celou dobu na plný výkon. Z hlediska dodávky spalovacího vzduchu je rozhodující jak jsou provedené výplně otvorů. V případě instalace těsných oken a dveří je nutno zajistit dostatečný přísun spalovacího vzduchu větracím otvorem do místnosti kotle, případně přivést spalovací vzduch samostatným potrubím až do kotle. Většina nových kotlů má dobrou tepelnou izolaci pláště a není nutno se obávat nadměrného vytápění prostoru chodby. Pokud máte vlastní kusové dřevo tak bych doporučil některý ze splyňovacích kotlů na kusové dřevo+akumulační nádrž. Pokud nemáte vlastní zdroj dřeva a budete kupovat např peletky je možno použít automatický kotel na peletky, případně na peletky i uhlí a není nutno instalovat akumulační nádrž.
S pozdravem L. Prokop
Energetický auditor
Odpovídá:  Ing. Lubomír Prokop* - EKIS Ostrava EZE
Téma:  Vytápění
tisk