Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.10.17 / dotaz č. 87888
Dobry den,

rad bych se na Vas obratil s prosbou o konzultaci "zpasivneni" novostavby ve fazi projektu.

Spolu s manzelkou jsme za pomoci selskeho rozumu dali dohromady studii domu (zaslu dodatecne, nelze prilozit), pricemz nasim cilem nebylo navrhnout dum pasivni, ale hlavne uzitny. Vzhledem k tomu, ze pravdepodobne nejsme prilis daleko od NED standardu, premyslime o instalaci systemu nuceneho vetrani a fotovoltaickych panelu v ramci dotacniho programu NZU.

Nez se pustim do integrace obou systemu do projektu, rad bych se ujistil:
- zda lze dosahnout NED standardu s danou dispozici (dvere do garaze, odtah digestore)
- zda je zvolene proskleni zvoleno optimalne vzhledem k tepelnym ziskum i ztratam
- jaka tloustka izolace musi byt pouzita (nosnou stenu uvazuji Porotherm 30cm)
- co dalsiho musime do projektu zapracovat abychom meli na dotaci narok

Podlaha prizemi je izolovana 27cm polystyrenu. Okna jsou drevo-hlinikova 3-skla. Zatepleny strop nad 2.NP, nevytapena puda, strecha dreveny krov a palena taska. Topeni a ohrev TUV plynovy kondenzacni kotel s externim zasobnikem. V prizemi podlahove vytapeni, v patre radiatory.

Rizene vetrani zatim uvazuji ve dvou variantach: 1. pouze horni podlazi 2. cely dum. Fotovoltaicke panely umistene na strese (30°, JJV), energie vyuzita pro ohrev TUV v zasobniku, klimatizacni jednotku na bypassu rekuperace, dobijeni elektro-auta pripadne dodavka do site.

S cim vsim mi v ramci konzultace EKIS muzete pomoci? Na zaklade vysledku bych s Vami pripadne rad pokracoval ve spolupraci.

Dekuji a jsem s pozdravem,

Vážený pane,
vaše otázky by bylo lepší řešit na osobní konzultaci, která je bezplatná. Termín si můžete domluvit v některém našem středisku: http://ekowatt.cz/cz/sluzby/bezplatne-energeticke-poradenstvi-ekis/

Obecně není úplně jednoduché naprojektovat pasivní dům, i když požadavky dotačního programu NZÚ jsou měkčí, než jsou obecně uznávané požadavky na pasivní dům. Obvykle je třeba projekt optimalizovat v několika krocích, než se najde řešení, které vyhoví jak vašim představám, tak požadavkům dotačního programu.

Z hlediska dotace je vhodnější oddělit stavební řešení domu a fotovoltaický systém. Každá část se posuzuje samostatně. Na dosažení pasivního standardu má fotovoltaika jen malý vliv, protože se řeší především vytápění.

Více zde:
http://www.novazelenausporam.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/3-vyzva-rodinne-domy/

Přejeme úspěšné stavění!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Praha Ekowatt tisk