Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.10.17 / dotaz č. 88141
Dobrý den,

potřeboval bych poradit se zateplením nad kleštinami. Chceme zateplovat střechu a chceme aby kleštiny byly vidět. Je tento můj předpokládaný postup správný?

1 ) Vata mezi krokve 18 cm
2 ) pomocný rošt a vata mezi něj 5 cm kolmo ke krokvím
3 ) parozábrana
4 ) držáky na sádrokarton
5 ) mezi ně vata 5 cm a pak sádrokarton,

s tím , že parozábranu bych protáhl mezi kleštinami , pořádně jí na ně přilepil , aby nevznikla mezírka. Hlavně bych tedy chtěl ale vědět , zda je možné na kleštiny položit sádrokarton a pak jej do nich přišroubovat , na něj položit parozábranu a pak na ni položit vatu?

Děkuji předem za Vaše rady.
Váš postup je správný. Síla izolace mezi krokvemi zřejmě vychází z rozměrů krokví Pouze doporučuji podle možností zvýšit tloušťku tepelné izolace z uvažovaných 5 cm na vyšší hodnotu. Instalace parozábrany musí být provedena velice pečlivě. Případným pronikáním vodní páry by mohlo dojít ke kondenzaci v materiálu izolace a tím k jejímu znehodnocen Položit sádrokartonové desky na krokve a ke krokvím je připevnit je možné. Pok musí být položena parozábrana a na ni tepelná izolace. A to za předpokladu, že sádrokarton váhu tepelné izolace unese bez deformace. Zde bude nutno uvážit vzájemnou vzdálenost krokví a váhu tepelné izolace, která se vyrábí v různých tloušťkách a tedy v různých vahách na m2.

Ing. Jar. Winkler
energetický poradce ECČB.
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk