Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.10.17 / dotaz č. 88423
Dobrý den, v naší budově datového centra máme na chodbách celkem cca 100 kusů čtvercových zářivkových svítidel(každé 4x trubice 18W) chodby v=2,5m š=2,5m vzdálenost svítidel od osy k ose cca 2m.Každé 5té svítidlo obsahuje modul nouzového osvětlení.Osvětlení je zapnuto 24hod/den celý rok.
dotaz: jak by vyšla ekonomická kalkulace při náhradě klasických trubic za LED trubice (návratnost investice) a jak by bylo možné zachovat funkci nouzového osvětlení?

Děkuji

Dobrý den,

nepřetržitý provoz, jako je ten váš, vždy přeje velmi nízkým dobám návratnosti. V případě 18W lineárních zářivek, ať už s elektromagnetickým či elektronickým předřadníkem, se bude návratnost pohybovat v řádu let, např. do 2-3 let při uvažovaném příkonu LED trubice 10 W a ceně cca 300 Kč za trubici a cenám elektrické energie cca 2 Kč/kWh. Pro přesný výpočet ekonomické návratnosti je třeba zpřesnit uvedené okrajové podmínky: cena LED trubice, cena elektrické energie, cena energie a případná doba života LED trubice (nicméně náklady na obnovu jsou pouze malé). Při výměně je vhodné vybrat správné LED trubice určené pro daný typ předřadníku a je nutné se držet pokyny výrobce LED trubic.

Náhrada lineárních zářivek za LED trubice je nicméně v několika směrech problematická: především původní svítidlo je určeno pro zářivky a k tomu se vztahuje i prohlášení o shodě (CE). Odpovědnost za spolehlivost a bezpečnost přechází po výměně na vás. To se týká i zmiňovaných nouzových modulů, neboť konstrukcí je více typů a nelze obecně říci, zda je provoz s LED trubicí bezpečný či vůbec možný (kontaktujte dodavatele).
LED trubice svítí směrově a celkové vyzařování svítidla se po výměně obvykle trochu změní, což může ovlivnit také původní návrh osvětlení (především snížení rovnoměrnosti osvětlení). Celkově se výměna zářivek za LED trubice doporučuje po zvážení pouze pro méně důležité prostory.

Doporučoval bych ke zvážení řešení celkové rekonstrukce osvětlení s novým návrhem a se svítidly přímo určenými pro provoz s LED a tedy také s vysokou účinností. Lze předpokládat, že váš nepřetržitý provoz bude přát i tak velmi nízkým dobám návratnosti.
Odpovídá:  Ing., Mgr. Michal Staša* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Osvětlení
tisk