Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.11.17 / dotaz č. 88927
Dobrý den,
rád bych se zeptal na vaši odbornou radu. Plánuji stavět pasivní dům svépomocí. Jedná se o přízemní dům s obytným podkrovím (plnohodnotným, tzn, asi 4 místnosti + koupelna). Rekuperaci chci využít určitě, ale můj druhotný záměr je samozřejmě v ideálním případě dosáhnout na dotaci. Ve většině případů vybírám zdící systém porotherm (dryfix pěna) a fasádní polystyren, tudíž zdi by měly být dostatečně zatepleny a utěsněny. Okna budu vybírat minimálně s trojsklem (podle nabídky, které budou vycházet nejlépe, porovnám parametry i s dvojsklem), včetně francouzských v obývacím pokoji. Řeším ale dva problémy - prvním je, že chci v domě krbová kamna / krbovou vložku - pro občasné vytápění (ale nepřetápět) a pro dobrý pocit (vánoce apod.) - máte nějaké doporučení? Druhý problém, který řeším, jsou střešní okna v podkroví. Místnosti budou orientované podle doporučených standardů, tudíž by pro obytné místnosti vycházely obě strany štítu domu pro zabudování standartních oken. Problém nastává s WC a koupelnou + chodba, kde bych určitě chtěl okna, ale musela by být nejspíše střešní. Máte prosím i zde nějaké doporučení? Teprve si vytvářím hrubé půdorysy a projekt by se měl řešit příští rok, ale raději bych se dopředu poradil s odborníky, abych mohl vaše připomínky zakomponovat do projektu. Princip pasivního domu se mi hrozně líbí, nejen kvůli finanční úspoře energií, ale i kvůli dopadu na okolí (většina vytápění v pasivních domech neprodukuje kouř a spaliny v okolí) a celkovému směru moderního stavebnictví. Myslím, že by se měly více podporovat pasivní domy a ustupovat od starých, netěsnících staveb. Na dotaci bych samozřejmě moc rád dosáhl, hlavně z důvodu, že bych mohl využít kvalitní rekuperační jednotku a investici do kvalitně izolovaných oken. Děkuji vám mockrát předem za rady a přeji příjemný den.
Dobrý den,
co se týká krbu či krbových kamen. Tak je zde několik možností jak toto řešit. Buďto koupit krbová kamna s extrémně malým výkonem, případně použít akumulační krbová kamna a nebo využít teplovodního výměníku a přebytečný výkon akumulovat v zásobníku tepla. Následně teplo využívat na přípravu teplé vody, či rozvést vytápěním po celém domě.
Co se týká střešních oken, tak je většinou lepší se jim vyhnout (problematické detaily, zabudování, stínění atd.). Pokud to nelze, na trhu je pár výrobců, kteří mají střešní okna na vyšší úrovni. Dalším řešením by mohlo být využití světlovodů.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk