Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.11.17 / dotaz č. 89124
Dobrý den,
v roce 2013 jsme zpracovávali EA pro areál nemocnice, jejíž vlastníkem bylo město. V letošním roce proběhla transformace na akciovou společnost a zároveň se sloučily 2 němocnice v sousedních městech.
Mé otázky jsou následující.
1) Je nutné aktualizovat energetický audit při změně majitele (změna IČO) - bere se to jako velká změna?
2) Akciová společnost (a.s.) je podle mě nově brána jako velký podnik, tudíž je nutné každé 4 roky aktualizovat EA. Stávající EA z roku 2013 je v současné době platný a jeho aktualizace bude muset být po 4 letech a to od založení akciové společnosti nebo od vydání původního EA, aktualizovat tedy v roce 2017 nebo v roce 2021?
3) U druhé nemocnice je audit z roku 2003 dotaz stejný viz otázka č.2)
4) Při případné aktualizaci EA se musí nechat zpracovat EA obou areálů nemocnic dohromady nebo lze na každý areál zvlášť? I když mají v současné době jednoho majitele?
5)Nově se jedná o velký podnik platí i při tom podmínka že EA je dále nutné zpracovat i na každou jednotlivou budovu se spotřebou vyšší než 700 GJ nebo to lze zahrnou pouze do jednoho EA celého areálu? Předpoklad celková spotřeba je vyšší než 35 000 GJ.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
Energetický audit platí do provedení větší změny dokončené budovy nebo energetického hospodářství. Změna IČO není vetší změnou, při které je potřeba energetický audit opakovat.
Jestli nejste malý nebo střední podnik doporučuji ověřit na stránkách http://www.czechinvest.org/definice-msp. Dle zákona 406/2000 Sb., v platném znění "Podnikatel, který není malým nebo středním podnikatelem, je povinen zpracovat pro jím užívané nebo vlastněné energetické hospodářství energetický audit a dále jej pravidelně zpracovávat nejméně jednou za 4 roky. Povinnost zpracovat audit nemá ten podnikatel, který má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém hospodaření s energií podle české harmonizované normy upravující systém managementu hospodaření s energií (ČSN EN ISO 50001 – Systém managementu hospodaření s energií) nebo má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém environmentálního řízení podle české harmonizované normy upravující systémy environmentálního managementu (ČSN EN ISO 14001 – Systémy environmentálního managementu), který zahrnuje energetický audit". Audit zpracovaný v roce 2013 měl být opakovaný v roce 2017, audit zpracovaný v roce 2003 také již pozbyl platnosti, pokud nejste malý nebo střední podnik, nebo nemáte ČSN EN ISO 50001, nebo nemáte zpracovaný energetický audit v rámci ČSN EN ISO 14001.Při aktualizaci se EA zpracovává samostatně pro každý areál. Povinnost zpracovat audit pro velký podnik je bez ohledu na výši roční spotřeby energie pod jedním IČO.
Se srdečným pozdravem HB
Odpovídá:  Ing. Helena Bellingová* - EKIS Liberec tisk