Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.11.17 / dotaz č. 89212
Dobrý den, ráda bych vás požádala o radu ohledně způsobu vytápění v případě plánované půdní vestavby v bytovém domě. Jedná se mi o zhodnocení vytápění plyn x elektrika v případě klasického ústředního topeni s rozvodem po bytě a osazeného radiátory. Min ze 2 hledisek :
Investiční - při stavbě o kolik bude levnější, když nebudu muset dělat odkouření plynového kotle( půdní byt = krátký komín ) ,než přivést plyn ze sklepa do 3. patra a u elektřiny budu muset kromě možná levnějšího kotle zase řešit extra bojler.
Provozní - když topím elektřinou mám nárok na levnější tarif ( Cca 18 hodin denně platím 2 Kč / kwh a cca 6 hod dražší tarif) a u plynu mám jednu sazbu stálou.
Uvažujeme, že objekt je zateplený, dle mých zpráv jsou místní lidé zvyklí topit krbovými kamny a elektřinou pouze přitápějí a tvrdí, že plyn je pro ně drahý a u nově budovaných domků se často ani plynová přípojka nedělá ( my ji v domě máme a nikdo nemá zájem ji využívat.)
Velmi děkuji za poradenství.
Dobrý den, děkuji za dotaz.
Bez podrobné znalosti projektu nemohu odhadovat investiční náklady.
Na různých webech Internetu můžete najít porovnání nákladů na topení. Osobně doporučuji např.
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-tzb-info.
Další Vaše dotazy prodiskutujte nejlépe s odbornou topenářskou firmou, neboť jejich rozsah přesahuje možnosti této internetové poradny i-ekis. Protože nemůžeme doporučovat žádnou firmu, musím Vás zase odkázat zase na jejich vyhledání na webu.
Budete - li mít zájem můžete navštívit i naše poradenské místo.
Všeobecně se vedou neustálé diskuze o výhodnosti plynu či elektřiny a oba tábory mají velký počet zastánců z čehož plyne, že není jednoznačně správná odpověď.
Odpovídá:  Ing. Ondřej Hlaváč - EKIS Pardubice EPP Bohemia
Téma:  Vytápění
tisk