Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.11.17 / dotaz č. 89269
Dobrý den,

budeme stavět pasivní dům na dotace NZÚ (ideálně B.2). Přízemí+obytné podkroví o obdélníkovém půdorysu 10,45x8,1m z VPC bloků s 30 cm izolací EPS. Okna trojskla, ideálně orientován s obytnými místnostmi na jih. TZ dobu zatím předběžně odhadnuta na 3,5 kW. Rozhodujeme se mezi způsoby vytápění.Každý na koho jsem se zatím obrátila doporučuje něco jiného. Krb, krbovou vložku či kamna nechceme. Plyn sice na pozemku je ale také ho nechceme. Varianty jsou tedy následující:
1)
TČ země-voda s plošným kolektorem (ohřev TUV a vytápění)180.000,-
podlahové teplovodní vytápění 50.000,-
rekuperace 100.000,-
bojler na dohřev TUV 3.000,-
2)
fotovoltaika 70.000,-
přímotopy/folie 25.000,-
nilan compact (rekuperace a ohřev TUV) 180.000,-
3)
bojler s TČ a el. dohřevem (ohřev vody) 45.000
rekuperace 100.000,-
k tomu zemní registr 20.000,-
přímotopy/folie 25.000,-

Můžete mi prosím poradit, co vzhledem k pořizovacím i provozním nákladům a nenáročnosti obsluhy bude vhodným způsobem pro vytápění a ohřev vody?

Mnohokrát děkuji
Přeji dobrý den,

Děkuji za Váš dotaz

Otázka korektního výběru vytápění pasivních domů je předmětem mnoha diskuzí, a proto se v této oblasti setkáte s mnoha různými doporučeními.
Předně je potřeba si uvědomit, že spotřeba tepla na vytápění u pasivního domu je malá. Většinu tepelných ztrát zde pokrývají tepelné zisky. U podlahového topení tak může být problém právě to, že se v pasivním domě moc netopí a podlaha je studená.

Pokud budete chtít dosáhnout na podporu z NZÚ v oblasti B2 budete se muset zaměřit na snížení spotřeby neobnovitelné primární energie. Pokud nechcete použít kondenzační plynový kotel ani biomasu, pak se z mého pohledu nejlépe jeví tepelné čerpadlo země-voda, ale nejsem si jistý, zda se na parametry kategorie B2 dostanete bez instalace dalšího obnovitelného zdroje tj. například FV systému.
Osobně bych pro NZU oblast B2 volil například kombinaci tepelného čerpadla země-voda pro ohřev TUV, přímotopné fólie nebo rohože na jako doplňkový zdroj FVE a samozřejmě nezbytné větrací jednotky s rekuperací. Tomu je nejblíže Vaše varianta č.3.

Další možnou volbou je kombinace tepelného čerpadla a teplovzdušného vytápění, které Vám zajistí jak větrání, tak nezbytný přívod čerstvého vzduchu.

Jedná se však spíše o můj osobní pohled na tuto problematiku. Pro přesnější kalkulaci, jakou byste zřejmě potřebovala, by bylo potřeba znát detailnější popis.
Pokud budete mít zájem věc probrat detailněji, je možné si domluvit osobní konzultaci u nás v poradně EKIS.

S pozdravem
Miloš Müller

Odpovídá:  Ing., Ph.D. Miloš Müller* - EKIS Liberec Energoprofi tisk